Un medicament e mai eficient decât chimioterapia în prelungirea vieții pacienților cu cancer de sân

Un medicament e mai eficient decât chimioterapia în prelungirea vieții pacienților cu cancer de sân

Enhertu, un medicament dezvoltat de AstraZeneca şi Daiichi Sanky, a extins cu mai mult de şase luni viața pacienţilor cu o formă avansată de cancer mamar, comparativ cu chimioterapia standard.

Datele prezentate duminică la reuniunea Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din Chicago ar putea deschide o piaţă de mai multe miliarde de dolari pentru medicamentul care, la sfârşitul anului 2019, a obținut aprobarea în SUA ca tratament de linia treia pentru 15% din pacienţii cu cancer de sân cu HER2-pozitiv.

ADVERTISING

Studiul de fază a III-a, aflat în desfăşurare, implică peste 550 de pacienţi a căror boală s-a răspândit şi care au trecut prin cel puţin o serie de chimioterapie.

Analiza intermediară a arătat că Enhertu a prelungit supravieţuirea cu încă 6,4 luni la pacienţii cu tumori sensibile la hormoni.

Pacienţii din grup au trăit o medie de 23,9 luni faţă de 17,5 luni, cât au supraviețuit cei care au făcut chimioterapie.

În grupul mic de pacienţi cu tumori insensibile la hormoni, pacienţii trataţi cu Enhertu au trăit cu 6,3 luni mai mult.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Acest lucru oferă cu adevărat multă încredere că beneficiul pe care îl vedem aici este absolut real”, a declarat David Fredrickson, vicepreşedinte executiv al unităţii de oncologie a AstraZeneca, pentru Reuters.

Pacienţii sensibili la hormoni care au primit Enhertu au beneficiat, de asemenea, în medie, de o perioadă de 10,1 luni înainte ca boala lor să înceapă să se agraveze - o măsură cunoscută sub numele de supravieţuire fără progresie (PFS) - în comparaţie cu 5,4 luni în cazul chimioterapiei, ceea ce este semnificativ statistic.

ADVERTISING

Analiştii Jefferies au estimat luna trecută că Enhertu va genera un vârf al vânzărilor anuale de 2,5 miliarde de dolari, la nivel mondial, pentru aceşti pacienţi, şi aproximativ 6,6 miliarde de dolari pentru toate tipurile de cancer.

Medicamentul este administrat sub formă de perfuzie intravenoasă și poate avea și efecte adverse severe. Acestea au fost legate de un tip de cicatrici pulmonare numite boală pulmonară interstiţială (ILD).

45 de pacienţi care au primit Enhertu în studiu au avut grade diferite de ILD, faţă de unul din grupul de chimioterapie.

Enhertu este evaluat pentru utilizare în stadiile incipiente ale cancerului de sân, precum şi în cancerele pulmonare şi colorectale, printre altele. A obţinut aprobarea în cancerul gastric determinat de HER2.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇