Terapia cu ultrasunete ne-ar putea scăpa de unul dintre cele mai păcătoase tipuri de cancer

Terapia cu ultrasunete ne-ar putea scăpa de unul dintre cele mai păcătoase tipuri de cancer
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu recent, efectuat pe șoareci, a arătat că expunerea tumorii ficatului la ultrasunete este suficientă pentru regresia totală a cancerului. Chiar dacă undele distrug doar parțial tumoarea, sistemul imunitar este stimulat să elimine restul, boala intrând astfel în regresie.

În majoritatea tipurilor de cancer, tratamentul de referință îl reprezintă extirparea chirurgicală a tumorii. Dar, în multe cazuri, aceasta nu este posibilă: tumoarea este fie prea mare, fie astfel situată încât în timpul extragerii ar putea fi afectate țesuturile învecinate. În aceste cazuri se propune chimioterapie sau radioterapie, încercându-se astfel distrugerea sau cel puțin reducerea dimensiunii tumorii în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale.

ADVERTISING

Dar nici aceste tratamente nu sunt lipsite de efecte nedorite, iar eficacitatea lor este mai mică comparativ cu intervenția chirurgicală.

Cancerul ficatului este unul dintre cele mai periculoase și greu de tratat tipuri de cancer. Doar 18% dintre pacienți au o șansă de a supraviețui timp 5 ani. În plus, riscul de metastază este mare, la fel ca și cel de reapariție a bolii.

O nouă metodă de distrugere mecanică a tumorilor, numită histotripsie, a făcut obiectul unei cercetări recente. Rezultatele acesteia au fost prezentate recent în revista Cancers, citată de IFL Science. Tehnica presupune un tratament cu ultrasunete care permite îndepărtarea tumorii cu o precizie milimetrică, fără intervenție chirurgicală, într-o manieră non-invazivă.

ADVERTISING

Faptul că este o tehnică foarte exactă, care presupune unde cu o amplitudine mare, protejează și limitează efectele asupra celulelor sănătoase.

Autorii au dorit să evalueze efectele unei distrugeri parțiale a tumorilor, de la 50% la 75%, prin histotripsie, în cazul șoarecilor afectați de cancer hepatic. Criteriile de evaluare erau progresia tumorii, supraviețuirea și apariția metastazelor. Rezultatele arată că ablația parțială a tumorilor a permis o regresie totală a tumorii în 81% din cazuri, fără recidivă și metastaze.

ADVERTISING

S-a observat că în urma aplicării acestui tratament sistemul imunitar a fost stimulat să continue procesul de lichidare a cancerului, prevenind recidivele și răspândirea celulelor maligne care pot da naștere la metastaze.

Oamenii de știință sunt optimiști nu numai că tehnica ar funcționa și pe oameni, dar chiar și în cazul altor tipuri de cancer.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇