Oamenii de știință au creat lentile de contact „inteligente”, care au potențialul de a depista cancerul în lacrimile oamenilor.
Tehnica ar fi mult mai ieftină și noninvazivă, comparativ cu alte metode de depistare a cancerului, scrie IFL Science.
Deocamdată, metoda a fost testată doar în laborator și nu pe oameni, dar acesta va fi următorul pas. Se lucrează contra cronometru, din moment ce o reducere a întârzierilor de tratament îmbunătățește considerabil ratele de supraviețuire. Se estimează că fiecare lună fără tratament crește riscul de mortalitate cu aproximativ zece procente.
Potrivit liderului proiectului, profesorul Ali Khademhosseini, de la Institutul Terasaki pentru inovație biomedicală din SUA, unde au fost dezvoltate lentilele de diagnosticare, lacrimile sunt o sursă excelentă și inepuizabilă pentru a fi analizată în căutarea bolii. În plus, sunt și mai curate decât alte fluide corporale.
Profesorul Khademhosseini a adăugat că lentila de contact inteligentă, de nouă generație, prevăzută cu nano-particule de aur, este o promițătoare „platformă de monitorizare rapidă, neinvazivă, ușor de utilizat, a pre-screening-ului cancerului și a diagnosticului de susținere”.