O echipă de cercetători din China a creat lentilele de contact flexibile, care simt presiunea oculară și eliberează, atunci când e nevoie, un medicament ce ar putea ajuta la tratarea glaucomului, a doua principală cauză a orbirii în lume.
Dispozitivul compact wireless a fost testat până acum cu succes pe ochii de porc și de iepure, relatează Science Alert.
Eforturile de până acum de a dezvolta lentile de contact inteligente ca dispozitive purtate pentru tratarea afecțiunilor oculare s-au concentrat fie pe detectarea modificărilor presiunii în ochi, fie pe administrarea unui medicament, dar nu pe ambele. Tocmai aceasta este noutatea cu care vin aceste lentile, care răspund ambelor nevoi, se arată într-un raport publicat zilele trecute în jurnalul Nature Communications.
Tratamentul glaucomului implică, de obicei, picături pentru ochi, terapie cu laser sau intervenții chirurgicale pentru a reduce presiunea oculară.
Cum funcționează lentilele? Atunci când presiunea oculară atinge niveluri de risc ridicat, sistemul wireless declanșează eliberarea de brimonidină, cu care sunt tratate lentilele, care curge din partea inferioară a lentilei în ochi, împinsă de un curent electric slab.