Atunci când genele suferă mutații, de obicei se poate ajunge la boli grave, adesea ale sistemului nervos. O echipă de cercetători de la Universitatea din Leipzig și de la Universitatea din Würzburg a descoperit recent că mutația unei gene neuronale poate avea, în mod neașteptat, un efect pozitiv, respectiv un IQ mai mare în cazul oamenilor.
Mutația CORD7 a genei RIMS1 este foarte rară și duce la orbire. Totuși, oamenii de știință au observat că persoanele cu această mutație aveau și un IQ mult mai ridicat decât al marii majorități.
Totuși, în mod diferit decât în cazul altor mutații, orbirea nu apare decât la mijlocul vieții, pe când inteligența peste medie există din copilărie în cazul celor afectați, arată IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Brain.
”Este foarte rar ca o mutație să ducă la o îmbunătățire și nu la o pierdere”, a declarat Tobias Langenhan, profesor la Institutul de Biochimie Rudolf Schönheimer din cadrul Facultății de Medicină, unul dintre autorii studiului.
În mod interesant, însă, oamenii de știință au observat cum lucrează această genă și mutația ei pe musculițele de oțet. Trei sferturi dintre genele care provoacă boli la om există și la aceste insecte.
„Proiectul demonstrează modul în care o insectă precum musca poate fi folosită pentru a obține o înțelegere foarte profundă a bolilor creierului uman. Animalele sunt foarte asemănătoare din punct de vedere genetic cu oamenii. Se estimează că 75% dintre genele care implică boli la om se găsesc și la musculițele de oțet”, a explicat Langenhan.