Cazurile severe de Covid provoacă o scădere de IQ, echivalentă cu îmbătrânirea cu 20 de ani

Cazurile severe de Covid provoacă o scădere de IQ, echivalentă cu îmbătrânirea cu 20 de ani

Pacienții care depășesc infecțiile severe cu Covid suferă de aceeași tulburare cognitivă prin care trec în general oamenii cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, a constatat un nou studiu.

Este echivalent cu pierderea a 10 puncte de IQ, spune o echipă de oameni de stiinţă de la Universitatea din Cambridge si Imperial College din Londra, potrivit Sky News.

Descoperirile lor sugerează că efectele infecției cu coronavirus sunt încă detectabile la mai mult de șase luni după boală, că recuperarea cognitivă este în cel mai bun caz treptată și că poate afecta chiar și persoanele care au avut doar cazuri ușoare.

ADVERTISING

Există un număr tot mai mare de dovezi potrivit cărora Covid 19 cauzează probleme cognitive și de sănătate mintală de durată, iar pacienții vindecați încă se confruntă cu simptome chiar și la câteva luni de la infecție.

Simptomele pe care le raportează includ „oboseală, „ceață cerebrală”, probleme de reamintire a cuvintelor, tulburări de somn, anxietate și chiar tulburare de stres post-traumatic (PTSD), spun oamenii de știință.

Un studiu anterior din Marea Britanie a constatat că aproximativ una din șapte persoane a raportat simptome care includ tulburări cognitive la 12 săptămâni după un test pozitiv.

ADVERTISING

Deși chiar și cazurile ușoare pot duce la simptome cognitive persistente, astfel că până la trei sferturi dintre pacienți raportează că mai suferă de probleme cognitive șase luni mai târziu.

Cercetătorii au analizat date de la 46 de persoane diagnosticate cu Covid, care au primit îngrijiri la Spitalul Addenbrooke din Cambridge.

„Persoanele au fost supuse unor teste cognitive computerizate detaliate în medie la șase luni după boala acută, folosind platforma Cognitron, care măsoară diferite aspecte ale facultăților mentale, cum ar fi memoria, atenția și raționamentul”, au spus cercetătorii, rezultatele fiind comparate cu cele ale unui grup de control.

ADVERTISING

Studiul a constatat că acești pacienți au fost mai puțin precisi și au avut timpi de răspuns mai lenți decât grupul de control.

Acest impact a fost mai puternic pentru cei care au avut nevoie de ventilație mecanică, dar echipa avertizează că chiar și pacienții care nu au necesitat spitalizare pot avea semne de ușoară deficiență.

„Comparând pacienții cu 66.008 membri ai publicului larg, cercetătorii estimează că amploarea pierderii cognitive este similară, în medie, cu cea suferită în urma îmbătrânirii cu 20 de ani și că aceasta este echivalentă cu pierderea a 10 puncte de IQ”, au spus ei.

Care sunt semnele deficienței?

Supraviețuitorii bolii au obținut scoruri deosebit de slabe la sarcinile de raționament verbal analogic.

„Au prezentat, de asemenea, viteze de procesare mai lente, ceea ce se aliniază cu observațiile anterioare post Covid-19 privind scăderea consumului de glucoză din creier în rețeaua frontoparietală a creierului, responsabilă pentru atenție, de rezolvarea complexă a problemelor și memoria de lucru, printre alte funcții”, spun cercetătorii.

Profesorul David Menon de la Universitatea din Cambridge, autorul principal al studiului, a declarat: „Deficiența cognitivă este comună pentru o gamă largă de tulburări neurologice, inclusiv demența și chiar îmbătrânirea".

„Am urmărit unii pacienți până la zece luni după infecția lor acută, așa că am putut observa o îmbunătățire foarte lentă. Dar este foarte posibil ca unii dintre aceștia să nu-și revină niciodată complet”, a avertizat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇