Prima persoană din lume care a avut Covid mai bine de un an: testele i-au ieșit pozitive timp de 505 zile

Prima persoană din lume care a avut Covid mai bine de un an: testele i-au ieșit pozitive timp de 505 zile

Un pacient care avea sistemul imunitar slăbit a fost infectat cu Covid timp de 16 luni. Unii experți sunt de părere că ar putea exista oameni care nu se vor vindeca niciodată de această boală.

Medicii din spitalele londoneze spun că este nevoie de noi tratamente pentru infecțiile persistente, după ce au depistat prima persoană din lume infectată cu coronavirus timp de mai bine de un an, relatează The Guardian.

Pacientul, care avea un sistem imunitar slăbit, s-a infectat în 2020 și a fost depistat pozitiv la teste timp de 505 zile înainte de a muri.

Anterior, cel mai lung caz de Covid confirmat prin teste PCR a fost o pacientă din Statele Unite, cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, care a învins cancerul și a fost testată pozitiv timp de 335 de zile, scrie revista Science.

ADVERTISING

Un nou record negativ la orizont

Cercetătorii de la King’s College London și de la fundația Guy’s and St Thomas’ NHS Trust au monitorizat nouă pacienți cu simptome persistente de Covid pentru a vedea cum evoluează virusul pe parcursul infectării. Toți subiecții aveau sistemul imunitar slăbit din cauza transplantului de organe, a virusului HIV sau a tratamentelor urmate pentru alte afecțiuni.

Infectările au persistat în general zece săptămâni, însă doi pacienți au avut virusul în organism mai mult de un an. Pe lângă pacientul care a fost infectat timp de 505 zile, al doilea a fost pozitiv timp de 412 zile și ar putea depăși recordul la următoarea verificare.

ADVERTISING

Vara trecută, doctorii din Bristol au anunțat că un pacient în vârstă de 72 de ani, Dave Simth, a fost testat pozitiv aproape zece luni.

Infecțiile permanente generează noi mutații

Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt foarte vulnerabile la infecțiile de lungă durată cu Covid. În cel mai recent studiu, patru din cei nouă pacienți au murit, coronavirusul contribuind la o treime până la jumătate din aceste cazuri.

Infecțiile permanente pot fi, de asemenea, o sursă de noi variante Covid, fiindcă virusul capătă noi mutații pe măsură ce evoluează în organismul uman.

"Acești oameni par să aibă un deznodământ foarte slab când au o infecție permanentă", a declarat dr. Luke Blagdon Snell, cercetător la Guy’s and St Thomas’ NHS Trust. "Este necesară dezvoltarea unor tratamente mai bune pentru a elimina infecțiile (…). Ar putea avea și avantajul suplimentar de a preveni apariția unor variante, dar asta încă nu este clar", a adăugat medicul.

ADVERTISING

Analizele genetice au arătat că la cinci din nouă pacienți virusul a dezvoltat cel puțin o mutație descoperită în variantele de îngrijorare, care pot declanșa valuri majore de infectare. Virusul identificat la pacientul care a fost infectat timp de 505 zile a suferit zece mutații care s-au dezvoltat separat în mai multe variante, inclusiv Alfa, Gamma și Omicron.

Mulți cercetători suspectează că unele variante de îngrijorare, precum Alfa, au apărut la pacienții cu infecții persistente, dar există și posibilitatea ca acestea să aibă alte surse, precum animalele care s-au infectat și au retransmis virusul oamenilor.

Snell a spus că niciuna dintre mutațiile depistate la pacienții monitorizați în cadrul studiului nu pare să se fi răspândit la alte persoane.

Pacientul cu "infecție ocultă"

Unul dintre subiecții monitorizați a avut o infecție rară, pe care experții o numesc "ocultă", adică a fost testat negativ cu PCR pentru Covid, deși era infectat. După ce s-a infectat cu varianta Alfa în 2021, simptomele s-au atenuat și testele au ieșit negative de mai multe ori. Ulterior, au observat că varianta Alfa a provocat din nou simptome, deși aceasta nu mai era prezentă în Marea Britanie.

Pacientul nu călătorise în afara țării. Medicii cred că virusul s-a implantat adânc în plămân, astfel că testele cu eșantioane din gât și din nas nu-l puteau detecta.

Dr. Gaia Nebbia, coautoarea studiului citat de ziarul menționat, consideră că sunt necesare urgent strategii pentru dezvoltarea de noi tratamente care să vizeze infecțiile persistente. "Acestea ar putea preveni și apariția variantelor", a spus ea.

Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia, care nu a fost implicat în studiu, a spus că ar putea exista oameni care nu se vor vindeca niciodată de infecția cu Covid. Deși medicamentele antivirale și terapiile cu anticorpi ajută mulți pacienți, tratamentele disponbile în prezent sunt mai puțin eficiente împotriva Omicron decât a variantelor anterioare.

"Ar fi la fel de important să controlăm cauza principală a imunosuprimării, în speranța că sistemul imunitar al persoanei se poate recupera", a explicat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇