Cum putem face pneumonie chiar şi după o formă uşoară de Covid. Beatrice Mahler ne spune regula de aur

Cum putem face pneumonie chiar şi după o formă uşoară de Covid. Beatrice Mahler ne spune regula de aur

Pacienții care se prezintă la Institutul Marius Nasta din București pentru evaluare și tratament post-Covid sunt de mai multe categorii și au probleme specifice, uneori chiar o imunitate afectată sau o tuse persistentă restantă, care poate fi un semnal de alarmă pentru alte boli.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, prezintă pentru cititorii Spotmedia.ro principalele categorii de pacienți cu probleme care vin pentru o astfel de evaluare și, totodată, face o serie de recomandări pentru cei care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2:

Mai multe categorii de pacienți

”Avem mai multe tipuri de pacienți care vin către Institutul Marius Nasta după trecerea prin Covid-19.

ADVERTISING

Sigur, sunt pacienții care au avut formă de afectare severă, la care recuperarea este lentă și, din păcate, din ceea ce vedem la majoritatea cazurilor, infecțiile pe care le au sunt infecții cu ciuperci, extrem de agresive și care extrem de greu răspund la tratament. Sunt cazuri la care succesul terapeutic este limitat.

Mai avem o categorie de pacienți – cei care au avut o formă ușoară de Covid-19, aparent nu au necesitat suport important, decât simptomatic în perioada de boală, dar care rămân cu un sindrom de tuse extrem de deranjant. Aceasta necesită o evaluare completă, pentru că de foarte multe ori am descoperit în spatele acestui sindrom de tuse o patologie care era lent manifestată în organism și care a necesitat diagnostic și tratament.

ADVERTISING

Și, poate specific valului Omicron, aș spune eu, față de celelalte valuri, la formele ușoare de Covid pacienții rămân cu o imunitate afectată, astfel încât la 2-3-4 săptămâni după trecerea prin Covid fac din nou febră și plămânul lor, care este extrem de fragil, dezvoltă pneumonie și au nevoie de evaluare, de tratament, de antibiotic.

Lucrurile se complică dacă, din păcate, în perioada în care pacientul a avut infecția cu Omicron, a luat antibiotic.

Spun asta cu mult regret: Încă sunt pacienți care folosesc tratamentul antibiotic atunci când vorbim despre o infecție virală”.

Care e sursa infecțiilor cu ciuperci?

”De regulă, vorbim despre pacienți care au avut tratamente antibiotice. Antibioticul, prin modalitatea de acțiune, are beneficii, pe de o parte, dar pe de altă parte, distruge și bioflora organismului.

ADVERTISING

Locul în care bioflora se distruge și dispare pentru o anumită perioadă de timp din anumite organe nu rămâne gol, el este ocupat de anumite ciuperci, pentru că ele sunt organisme foarte rezistente, cu o structură mult mai bine dezvoltată decât bacteriile.

Pe baza acestui dezechilibru creat de consumul de antibiotic, de consumul de cortizon (obligatoriu dacă vorbim de Covid-19), apare o proliferare a acestor ciuperci.

Pot fi infecții date de Candida Albicans (această ciupercă există în mod normal, într-o anumită cantitate, în anumite zone din organism) sau pot să fie infecții cu Aspergillus, o ciupercă ce, în mod normal, pentru un organism sănătos nu ar produce infecție pulmonară sau afectare pulmonară”.

Sfaturi și recomandări

”Punctul numărul 1, esențial: Antibioticul se ia numai la recomandarea medicului și doar dacă simptomatologia impune, pentru că virusul nu va reacționa niciodată la tratamentul antibiotic.

Apoi, este extrem de important și să nu uităm că orice răceală trebuie să beneficieze de tratament simptomatic.

Iar atunci când rămânem cu o tuse restantă după o infecție virală trebuie să evaluăm ce se întâmplă, pentru că am descoperit cancere în acest mod, am descoperit tuberculoză, am descoperit leziuni care cu siguranță existau și înainte de infecția cu SARS-CoV-2, dar erau încă fără manifestare clinică”.

Mulți pacienți, puține resurse

”Evaluarea o facem, de regulă, pe spitalizarea de zi.

În acest moment, programările au ajuns undeva la sfârșitul lunii aprilie, deși tocmai ce am mărit numărul de cazuri care pot fi evaluate de către medicii din Institutul Marius Nasta, pentru că a scăzut numărul de pacienți cu infecție SARS-CoV-2 (încă nu la un nivel care să ne satisfacă).

Presiunea este destul de mare, iar programările se fac cam la o lună. Sunt destul de multe nemulțumiri în acest sens, dar credeți-mă că stăm multe ore peste program și este dificil”.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇