Val de copii bolnavi la camera de gardă: Covid, gripa și virozele de sezon lovesc toate în martie - cum ne protejăm şi ce zice Rafila

Val de copii bolnavi la camera de gardă: Covid, gripa și virozele de sezon lovesc toate în martie - cum ne protejăm şi ce zice Rafila

Ridicarea restricțiilor antiCovid în luna martie a lăsat populația descoperită în fața valului de viroze sezoniere, la pachet cu gripa și Covid-19, care au acum simptome similare și circulă nestingherite peste tot, dacă s-a renunțat la măștile de protecție și alte precauții.

citizen

Iar diferențele de temperatură de la începutul primăverii nu fac decât să faciliteze îmbolnăvirile.

Așa cum părinții știu deja foarte bine, cele mai multe probleme ale copiilor apar în weekend, după cele 5 zile în colectivitate, care corespund de obicei cu perioada de incubație a diverselor virusuri.

În plus, ieșitul afară la joacă îi pune pe cei mici în contact și cu diverse bacterii, mai mult decât în lunile reci și cu restricții, în care au stat mai mult acasă.

citizen

O imagine postată duminică seara pe un grup de Facebook, care arată camera de gardă a celui mai mare spital de copii din București, Spitalul Grigore Alexandrescu, plină de copii bolnavi și părinții lor, a devenit virală, după ce a fost distribuită și pe pagina RO Vaccinare.

„Am scăpat de restricții. Aceasta este camera de gardă de la spitalul Grigore Alexandrescu din București. Din 100 de copii, 101 au aceleași probleme (tuse, febră, frisoane). Oare ce sa fie? P.S. se așteaptă, în medie, 8 -10 ore pentru un consult de urgență la pediatrie!”, scrie utilizatorul care a postat imaginea.

citizen

Reprezentanții spitalului au confirmat că se confruntă cu un număr mare de pacienți și spun că în această perioadă circulă multe viroze respiratorii, gripă și Covid-19 Omicron, care au simptome similare (tuse, febră, dureri de cap, de gât etc.), dar și cu multe cazuri de Rotavirus, cu simptome digestive (diaree).

Ei recomandă o foarte bună igienă a mâinilor, în primul rând, care ne ferește și de bacterii.

La Sibiu, de exemplu, circulă prin grădinițe o infecție bacteriană care are simptome ce merg până la convulsii febrile, la cei mai mici, potrivit surselor noastre.

Apoi, chiar dacă autoritățile s-au grăbit să elimine măștile de protecție, medicii recomandă în continuare ca toți cei care pot să le poarte și merg în spații închise, inclusiv cu transportul în comun, să le folosească în continuare voluntar, pentru că se apără astfel de toate bolile care circulă primăvara.

Ce spune ministrul Rafila

Răspunzând la o întrebare legată de valul de pacienți din spitalele de copii, Alexandru Rafila a spus, marți, că „primăvara se întâmplă să fie viroze, nu e un lucru neobișnuit. Nu cred că este o situație de lungă durată, probabil că odată cu încălzirea vremii și numărul de viroze se va reduce”.

Întrebat, mai departe, în ce măsură numărul mare de copii bolnavi are legătură cu renunțarea la mască, Rafila a răspuns: „are legătură, pentru că masca este o barieră mecanică. Protejează față de transmiterea tuturor virozelor respiratorii și odată cu renunțarea la mască în interior e normal că a crescut și numărul de astfel de infecții”.

Pericolul din martie

În graficul de mai jos, care prezintă noile cazuri zilnice de Covid-19 de la începutul pandemiei și până în ziua de astăzi, vedem foarte clar că, în afară de recordurile pandemice din toamnă, cel puțin în 2021, al doilea vârf a fost înregistrat în luna martie.

În 2020 am intrat în lockdown, exact în această perioadă, pentru a evita explozia de infectări. Anul acesta, din 9 martie, toate restricțiile au fost ridicate, pentru că Omicron este o variantă mai blândă a SARS-CoV-2, iar vârful pare că a fost atins mai repede, în februarie.

Astăzi, 29 martie 2022, numărul cazurilor noi de Covid-19 este din nou în creștere, în România, se mai adună cu altele (viroze, gripă etc.), iar rezultatul îl putem vedea la camera de gardă.

Sursa: graphs.ro

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇