Cercetători din Australia vor să testeze pe oameni un sistem de vedere artificială, care îi poate ajuta pe nevăzători să-și recapete vederea, un adevărat ochi bionic, care a dat până acum rezultate foarte bune la testele pe animale.
Este vorba despre un implant care stimulează funcționarea retinei și ignoră semnalele primite de la celulele bolnave, dar le amplifică pe cele primite de la cele sănătoase, ajutat și de o cameră video miniaturală, la care se conectează wireless, arată BBC.
Acesta „păcălește” creierul să creadă că ochii încă văd bine, chiar dacă vederea este afectată.
Sistemul se numește Phoenix 99 și a fost testat cu succes pe oi, fără niciun fel de efecte secundare, iar acum cercetătorii de la Universitatea din Sydney vor să treacă la testarea pe oameni.
Alternative similare ca tehnologie există deja pe piața, însă sunt foarte scumpe. În SUA, de exemplu, sistemul Argus II al companiei Second Sight costă 150.000 de dolari.
Francezii de la Pixium Vision au dezvoltat sistemul Prima, iar compania australiană Bionic Vision Technologies a scos pe piață Bionic Eye System.
Succesul noului proiect, Phoenix 99, îi face pe experți să estimeze că e doar o problemă de timp până când vederea artificială va atinge un standard ridicat de performanță, apoi va deveni accesibilă tuturor, așa cum s-a întâmplat de exemplu și cu camerele foto digitale, care la început erau mari, scumpe și complicate, iar acum le găsim pe orice smartphone.