Trei persoane și-au pierdut vederea, după operații la spitalul din Miercurea Ciuc

Trei persoane și-au pierdut vederea, după operații la spitalul din Miercurea Ciuc

Trei persoane și-au pierdut vederea după ce au fost operate de cataractă la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc.

Acestea s-au infectat după intervenție, au fost reoperate, dar şi-au pierdut vederea la un ochi. În total, mai mulți pacienți operați la spitalul din Miercurea Ciuc s-au infectat.

La mijlocul lunii ianuarie, 14 persoane care au fost operate de cataractă senilă au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.

ADVERTISING

Biroul de Presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc a precizat pentru Agerpres că, pe lângă cei trei pacienţi care şi-au pierdut vederea, mai sunt şase pacienţi la care "s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură", în vreme ce "la cinci pacienţi nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat în mică măsură vederea".

La întrebarea dacă există pacienţi care şi-au pierdut ochiul operat, răspunsul SJU a fost: "Sunt trei pacienţi la care s-a efectuat evisceraţie pentru îndepărtarea ţesuturilor necrotizate intraoculare. Această intervenţie a fost strict necesară. După efectuarea operaţiei, pacienţii nu mai au dureri şi alte simptome".

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, "faţă de starea reinternării cu endoftalmită, starea tuturor pacienţilor s-a ameliorat", toţi fiind în prezent externaţi.

Conducerea spitalului prezintă scuze

De asemenea, Biroul de presă al SJU a informat că ancheta internă a fost finalizată, dar că nu a fost identificată sursa infecţiei.

În luna ianuarie, conducerea spitalului informase că bacteria Pseudomonas aeruginosa a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită sursa contaminării.

ADVERTISING

Biroul de Presă al SJU a mai informat că "ancheta internă a identificat totodată probleme de trasabilitate, procesare şi sterilizare a instrumentarului utilizat în intervenţiile chirurgicale".

Biroul de Presă al SJU Miercurea Ciuc a emis, joi, şi un comunicat de presă pe acest subiect, în care managerul spitalului îşi exprimă regretul pentru situaţia creată şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi.

"Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical şi omeneşte s-a făcut pentru ei şi ţinem legătura în continuare cu pacienţii şi aparţinătorii lor. Această situaţie este una fără precedent. Pe secţia Oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operaţii de cataractă senilă fără probleme.

Faptul că majoritatea probelor biologice au ieşit negative ne-a dus la concluzia unei posibile erori în procesul de pregătire a intervenţiilor, de aceea am revizuit protocoalele de sterilizare, circuitele din sala de sterilizare şi vom continua acest proces cu reorganizarea blocului operator a secţiei pentru a crea condiţiile optime pentru siguranţa pacienţilor", a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇