Cum au rămas deschise şcolile din Cluj şi Braşov? DSP-urile au mărit brusc numărul de paturi Covid din spitale

Cum au rămas deschise şcolile din Cluj şi Braşov? DSP-urile au mărit brusc numărul de paturi Covid din spitale

Direcțiile de Sănătate Publică din Cluj și Brașov au decis să mărească numărul de paturi Covid în spitale, așa că pragul de ocupare de 75% de la care urmau să fie închise școlile în aceste județe nu a mai fost atins joi, singura zi luată în calcul pentru luarea deciziei.

Reamintim că de la mijlocul lunii ianuarie s-a trecut la un alt criteriu în funcție de care școlile dintr-un județ funcționează în format fizic sau online, nemaifiind luată în considerare incidența cazurilor, ci doar rata de ocupare calculată în fiecare joi, la nivel judeţean, a paturilor de spital pentru pacienţii cu infecţie Covid.

ADVERTISING

"Conform informării primite de la Ministerul Sănătăţii, astăzi, joi, 3 februarie, rata de ocupare a paturilor destinate pacienţilor Covid nu a depăşit pragul de 75% în niciun judeţ. Coroborat cu prevederile ordinului comun Sănătate-Educaţie, nu vor trece integral în online unităţile de învăţământ din niciun judeţ", a anunțat joi ministrul Sorin Cîmpeanu.

Același ministru anticipa săptămâna trecută că măcar județul Cluj va depăși pragul de 75%, ținând cont de explozia de cazuri.

Ca prin farmec, însă, în județul Cluj gradul de ocupare a paturilor a scăzut astăzi, în loc să crească, la 65,4%, de la 67% cât era săptămâna trecută.

ADVERTISING

Explicația este simplă – numărul de paturi dedicate bolnavilor de Covid a fost suplimentat în ultimele zile, informează Ziua de Cluj.

”Alaltăieri, DSP a avut o întrevedere cu managerii de spitale și s-a mărit capacitatea de la aproximativ 700 de paturi la peste 1.000 în județ", a explicat prefectul Clujului, Tasnadi Istvan.

Același lucru s-a întâmplat și la Brașov, unde până ieri erau ocupate 380 dintre cele 511 paturi Covid din spitale, adică un procent de 74,36%, foarte aproape de pragul de la care se închideau școlile.

ADVERTISING

„Noi am luat decizia de a crește numărul de paturi, după ce am observat că numărul de cazuri noi este în continuă creștere. Totuși, varianta Omicron este ceva mai blândă, iar rata de ocupare a paturilor COVID este mai mică decât în valul 4”, a explicat Claudia Bularca, directorul executiv al DSP Brașov, citată de BizBrașov.

Conform raportărilor oficiale, din totalul pacienților internați joi, ”849 sunt minori, 829 fiind internați în secții, cu 10 mai mult decât în ziua anterioară și 20 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară”.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat recent, într-o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor, că deși boala COVID-19 pare mai ușoară, în cazul copiilor, principala problemă ține de sechelele cu care pot rămâne după vindecare, dând ca exemplu înmulțirea cazurilor de diabet la copiii care au fost infectați cu SARS-CoV-2.

De asemenea, Federația Părinților FePal a criticat deciziile ministrului Cîmpeanu, în condițiile în care școlile sunt văzute ca adevărate focare de infectare pentru copii și profesori, spunând că ”Școlile vor fi deschise, dar nu o să mai aibă nici cine să predea, nici cui să predea!.

Evoluția cazurilor de Covid-19 la minori:

minori-3-februarie
Sursa: AICI

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇