Tătaru spune că nu am scăpat de pericol, dar se așteaptă la o scădere a numărului de cazuri de COVID

Tătaru spune că nu am scăpat de pericol, dar se așteaptă la o scădere a numărului de cazuri de COVID

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că România se află pe un platou de stabilizare a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, numărul de 1.504 cazuri noi anunţat joi fiind raportat la 25.000 de teste.

Prima zi cu peste 1.500 de cazuri noi de COVID-19 în România (Infografice)

"Suntem pe un platou de stabilizare. Vom avea în următoarea perioadă zile cu un număr mai mare de cazuri noi, de la o zi la alta, şi zile cu un număr mai mic. Astăzi am avut 1.504 de cazuri noi, într-un context în care avem şi 492 de cazuri la Terapie Intensivă, dar am avut şi 25.000 de teste.

Din aceste 25.000 de teste, 15.000 au fost cele în cadrul anchetelor epidemiologice şi 10.000 au fost la cerere. 15.000 este şi numărul cel mai mare din ultima perioadă din anchete epidemiologice", a afirmat, joi, la Digi 24, Nelu Tătaru.

Tătaru spune câți copii s-au infectat până acum cu Covid în țara noastră: 5.105 pacienți au până în 19 ani

Se mențin focarele din Capitală și 6 județe

El a spus că se menţin focarele din judeţele Bacău, Bihor, Vaslui, Iaşi, Prahova, Ilfov şi din Bucureşti.

"Acest număr de cazuri este în directă relaţie cu transmiterea comunitară, transmiterea comunitară în directă relaţie cu păstrarea unor reguli şi principii de prevenţie. Repet, de câte ori este nevoie, că încă nu am scăpat. Purtăm în continuare mască chiar dacă mulţi dintre concetăţenii noştri, mai ales în zonele turistice, au uitat de această mască şi au uitat de distanţarea fizică", a punctat ministrul Sănătăţii.

60 de români din Marea Britanie au fost confirmați cu Covid. Toți lucrează la o companie de prelucrare a cărnii

Tătaru a mai spus că reluarea unor activităţi trebuie să ţină cont de reguli.

"Odată cu terminarea sezonului estival, răcirea vremii în anumite regiuni turistice, cum ar fi, eu ştiu, munte sau Braşovul, unde am fost noi astăzi, fac necesare şi din punct de vedere economic alte măsuri de revenire la activitate. Dar discuţiile care le-am avut ieri cu HoReCa, sub coordonarea primului-ministru (...) au lăsat anumite deschideri spre reluarea activităţii, în contextul în care vor fi nişte respectări riguroase ale anumitor reguli. Nu sunt alte reguli, sunt aceleaşi reguli, dar noi sperăm ca de această dată respectarea să nu lase de dorit”, a afirmat Nelu Tătaru.

Ce măsuri prevede Guvernul pentru campania electorală: Întruniri cu maxim 20 de participanți în interior și 50 afară

”Ne așteptăm la o scădere”

Întrebat dacă ne putem aştepta şi la o scădere a numărului de cazuri, Tătaru a explicat:

Ne aşteptăm la o scădere a numărului de cazuri, nu foarte rapidă, dar va fi o scădere de la o săptămână la alta. Am simţit acest lucru în ultimele două săptămâni. Dar nu am scăpat de pericol, ca să spun aşa. Condiţiile rămân aceleaşi. Repet, nu în spital se tranşează această pandemie, se tranşează în prespital, acolo unde o respectarea a regulilor duce la scăderea transmiterii în comunitate.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Comisia Europeană a semnat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Capacitatea ATI

Tătaru a spus că există capacitate pentru Terapie Intensivă, dar există şi transmitere în comunitate.

"Avem în acest moment în jur de 1.050 de paturi de Terapie Intensivă COVID complet utilate, dedicate patologiei COVID. Avem până în 500 de cazuri zilnic aflate în această Terapie Intensivă şi până în 150-170 de cazuri care necesită ventilaţie mecanică invazivă", a precizat el.

Încă doi români au murit în Spania din cauza COVID-19


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇