Sunt de ajuns câteva minute de furie pentru ca riscul de infarct și AVC să crească simțitor

Sunt de ajuns câteva minute de furie pentru ca riscul de infarct și AVC să crească simțitor

E de ajuns un singur episod de furie, de numai câteva minute, pentru ca vasele de sânge să nu se mai poată dilata suficient, iar pericolul unui infarct și al unui AVC să crească, arată un studiu recent realizat în SUA.

În astfel de situații, celulele care căptușesc vasele de sânge nu se mai pot relaxa suficient, iar fluxul sanguin este restricționat, se arată într-un raport publicat de Journal of the American Heart Association – JAHA. Cercetări anterioare au arătat că astfel de momente de furie pot crește riscul de boli de inimă și de AVC.

ADVERTISING

În acest studiu, episoadele de anxietate și tristețe nu au declanșat aceeași schimbare în funcționarea mucoasei vaselor de sânge.

În cadrul studiului, cercetătorii au împărțit 280 de participanți, adulți sănătoși cu vârsta medie de 26 de ani, și le-au dat o sarcină care i-a făcut să-și amintească sentimente de furie, tristețe, anxietate sau neutre timp de opt minute.

Înainte și după această sarcină, cercetătorii au măsurat sănătatea vasculară a subiecților.

Tristețea și anxietatea nu au arătat o schimbare semnificativă a acestor markeri în comparație cu sarcina neutră, însă furia a făcut-o.

ADVERTISING

În primul rând, a îngreunat dilatarea vaselor de sânge. Furia a afectat, de asemenea, markerii celulari ai leziunilor și capacitatea lor de a se repara.

După sarcina de opt minute menită să inducă furia, impactul asupra vaselor de sânge a fost observat timp de până la 40 de minute, spun cercetătorii.

Câteva zeci de minute ar putea să nu pară mult, dar ar trebui să ne îngrijorăm în ceea ce privește efectul cumulativ și să ne găsim metode de a ne ține furia sub control, așa cum sunt yoga, meditația sau exercițiile fizice, spun autorii studiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇