Speranță pentru supraviețuitorii unui AVC cu urmări grave. Noua terapie funcționează chiar dacă au trecut ani

Speranță pentru supraviețuitorii unui AVC cu urmări grave. Noua terapie funcționează chiar dacă au trecut ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pacienții care nu și-au recăpătat funcțiile după un AVC nu ar trebui să-și piardă speranța. Oamenii de știință au pus la punct un tratament revoluționar de stimulare a creierului, care s-a dovedit că poate ajuta la recăpătarea funcțiilor pierdute, chiar dacă au trecut ani de la accidentul vascular cerebral.

Într-un studiu de acest fel în premieră efectuat pe om, 9 din 12 subiecți au înregistrat un progres remarcabil în ceea ce privește capacitatea de a se mișca și de a funcționa, scrie Science Daily.

ADVERTISING

În cadrul studiului realizat de oamenii de știință de la Clinica Cleveland, a fost vizată o regiune a creierului numită nucleul dentat, care este responsabilă pentru controlul fin al mișcărilor voluntare, cogniție, limbaj și funcții senzoriale, se arată într-un raport publicat de revista Nature Medicine.

„Aceste rezultate ne indică o potențială oportunitate pentru îmbunătățiri foarte necesare în reabilitarea în fazele cronice ale recuperării după un AVC”, a declarat dr. Andre Machado, președintele Institutului de Neurologie al Cleveland Clinic într-un comunicat.

ADVERTISING

Studiul a implicat o intervenție chirurgicală în care au fost implantați electrozi în cerebel. Acești electrozi au fost conectați la un dispozitiv asemănător unui stimulator cardiac, trimițând impulsuri electrice menite să ajute la recâștigarea controlului mișcărilor.

Progresul a fost observat atunci când, după o perioadă inițială de terapie fizică cu dispozitivul dezactivat, acesta a fost pornit timp de câteva luni, ceea ce a dus la îmbunătățiri semnificative la pacienți.

„Rezultatele studiului au arătat că stimularea cerebrală profundă, combinată cu terapia fizică, a îmbunătățit mișcările pacienților care se aflau la mai mult de un an de la un AVC”, a declarat și dr. Kenneth Baker, de la Institutul de cercetare clinică Cleveland Lerner.

Deep Brain Stimulation is Promising for Stroke Patients, Study Shows

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇