Un medicament contra obezității s-a dovedit că reduce și riscul de infarct și AVC

Un medicament contra obezității s-a dovedit că reduce și riscul de infarct și AVC

Un studiu internațional de amploare a arătat că un popular medicament pentru slăbit a redus și riscul de probleme cardiace grave cu 20%, ceea ce deschide calea schimbării abordării în care medicii tratează anumiți pacienți cardiaci.

În cadrul studiului, început în urmă cu aproape cinci ani, a fost pus sub lupă medicamentul Wegovy (semaglutidă), o versiune în doze mari a tratamentului pentru diabet Ozempic (semaglutidă), care s-a dovedit deja că reduce riscul de probleme cardiace grave la persoanele care suferă de diabet.

ADVERTISING

Iar cercetarea, realizată pe 17.500 de persoane din 41 de țări, a arătat că medicamentul împotriva obezității poate nu numai să ajute la slăbit, ci și să prevină în siguranță un infarct miocardic, AVC sau un deces legat de afecțiuni ale inimii la persoanele care au deja afecțiuni cardiovasculare, după cum se arată într-un raport publicat de revista New England Journal of Medicine – NEJM.

Autorii studiului plătit de producătorul danez de medicamente Novo Nordisk au vrut să afle dacă injecţia săptămânală prezintă și alte beneficii medicale pe lângă cele pentru care a fost creată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Participanții au avut vârsta de 45 de ani sau mai mult, un indice de masă corporală (IMC) de 27 sau mai mare și au fost monitorizați timp de peste trei ani, în medie.

Ei au luat medicamente tipice pentru afecțiunile lor cardiace, dar au fost, de asemenea, repartizați aleatoriu pentru a primi injecții săptămânale de Wegovy sau o injecție fictivă, scrie Everyday Halth.

Studiul a constatat că 569, sau 6,5%, dintre cei care au primit medicamentul față de 701, sau 8%, dintre cei care au primit injecția fictivă au suferit un infarct sau un AVC, sau au murit dintr-o cauză legată de inimă, însumând o reducere globală de 20% a riscului, au raportat cercetătorii.

ADVERTISING

Voluntarii studiului care au luat Wegovy au pierdut aproximativ 9% din greutatea lor, în timp ce grupul placebo a pierdut mai puțin de 1%.

Grupul Wegovy a înregistrat, de asemenea, scăderi ale markerilor cheie ai bolilor de inimă, inclusiv inflamația, colesterolul, glicemia, tensiunea arterială și circumferința taliei.

Modificările acestor markeri au început devreme în cadrul studiului, înainte ca participanții să piardă mult în greutate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇