Spray nazal împotriva aritmiei cardiace, testat cu succes

Spray nazal împotriva aritmiei cardiace, testat cu succes
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un medicament cu acțiune rapidă administrat sub formă de spray nazal ar putea în viitorul apropiat să le permită pacienților cu aritmie cardiacă să se trateze singuri, la domiciliu, de îndată ce apar simptomele.

Tratamentul standard în timpul unui episod de aritmie este de a încetini ritmul cardiac prin efectuarea unor acțiuni fizice numite manevre vagale, una dintre acestea fiind realizată, de exemplu, prin manevra Valsalva, care presupune să se inspire și apoi să se expire cu putere, în timp ce gura și nasul sunt acoperite sau ținute închise, timp de până la 10 secunde.

În cazul în care manevrele autoadministrate nu sunt eficiente (ceea ce se întâmplă în aproximativ 20 - 40% din cazuri), persoana trebuie să solicite imediat un tratament cu medicamente intravenoase la o cameră de urgență, pentru a readuce ritmul cardiac la normal.

ADVERTISING

„Vorbim de o nouă opțiune potențială și interesantă pentru ca pacienții să-și trateze singuri, în siguranță, bătăile rapide ale inimii, fără supraveghere medicală directă, pentru a evita vizitele la camera de urgență și intervențiile medicale”, a declarat James E. Ip, doctor în medicină, autorul principal al studiului și profesor asociat de medicină clinică la Weill Cornell Medicine din cadrul spitalului New York-Presbyterian.

Aproape unul din 300 de americani se confruntă cu aritmie cardiacă, perioade intermitente de bătăi rapide ale inimii (mai mult de 100 de bătăi pe minut și, mai frecvent, 150 - 200 de bătăi pe minut) în camerele inferioare ale inimii, o afecțiune numită tahicardie supraventriculară paroxistică.

ADVERTISING

În cadrul unui studiu anterior, persoanele cu această tulburare s-au tratat fie cu medicamentul sub formă de spray nazal experimental cu etripamil, fie cu un spray nazal placebo, pentru un singur episod de aritmie.

Participanții au aplicat un plasture de electrocardiogramă (ECG) la debutul simptomelor, au făcut o manevră vagală și și-au autoadministrat spray-ul nazal dacă bătăile rapide ale inimii continuau – păstrând plasturele ECG timp de cel puțin cinci ore.

În cadrul studiului, primul în care spray-ul nazal experimental a fost utilizat fără supraveghere directă, ritmul cardiac normal a fost restabilit în 30 de minute la 54% dintre pacienți, iar medicamentul s-a dovedit a fi sigur și bine tolerat.

ADVERTISING

Ulterior, în cadrul prezentei cercetări, pacienții cu vârstă medie de 58 ani au fost rugați să se autotrateze cu spray-ul nazal experimental, în timpul multiplelor episoade de tahicardie supraventriculară paroxistică (PSVT).

Dintre cei 169 de pacienți înrolați, 105 și-au autoadministrat cel puțin o doză de etripamil (70 mg) în timpul perioadei medii de studiu de 232 de zile, iar rezultatele, publicate în Journal of the American Heart Association, sunt promițătoare.

Autorii studiului au observat că spray-ul nazal experimental a readus ritmul cardiac la normal în 30 de minute în 60,2% din cele 188 de episoade de PSVT verificate, și în decurs de o oră în 75,1% din episoade.

În ceea ce privește efectele secundare, acestea au apărut în 32,4% dintre cazuri și a fost vorba despre congestie nazală ușoară până la moderată, disconfort nazal sau nas care curge.

„Nu există opțiuni grozave pentru ca pacienții să autotrateze tahicardia supraventriculară paroxistică, iar această afecțiune poate provoca o suferință și o anxietate semnificative”, a explicat autorul studiului.

Similar cu un inhalator de albuterol pentru pacienții cu astm sau cu un stilou cu epinefrină pentru pacienții care au alergii severe sau anafilaxie, spray-ul nazal experimental cu etripamil ar putea fi o opțiune excelentă pentru persoanele care au tahicardie supraventriculară paroxistică, mai spune acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇