Suedia permite de azi instituirea carantinei, însă doar pentru focare locale și fără sancțiuni. Ce recomandări au primit cetățenii (Video)

Suedia permite de azi instituirea carantinei, însă doar pentru focare locale și fără sancțiuni. Ce recomandări au primit cetățenii (Video)

Autoritățile din Suedia au decis să permită ca, odată cu creșterea cazurilor de COVID-19, să poată fi instituita carantina la nivel local.

Acest lucru se întâmplă începând de astăzi, iar suedezilor le-au fost transmise o serie de recomandări pe care să le urmeze.

Medicul român Laura Ghibu ne-a semnalat situația și ne-a precizat că este vorba de posibilitatea unei forme de carantinare benevole.

”Nu e legiferată, ci doar recomandată, deoarece s-a dovedit că suedezii ascultă recomandările și nu e nevoie de legi și pedepse. Deja nu mai e nimeni pe stradă și e ora 08:00, când toți ar trebui să plece la serviciu”, a precizat, pentru SpotMedia.ro, Laura Ghibu, trimițându-ne și imagini în care se poate vedea acest lucru.

ADVERTISING

Și cum situația la nivel global nu pare că se va îmbunătăți curând, Agenția suedeză de Sănătate Publică a decis să prelungească termenul acestor recomandări din 31 decembrie 2020 până pe 30 iunie 2021, inclusiv.

Medicul Laura Ghibu a oferit, pentru SpotMedia.ro, traducerea din suedeză a acestor sfaturi ce pot fi de folos și oricăruia dintre noi, mai ales acum, când România înregistrează record după record de cazuri noi de coronavirus.

Iată ce recomandări au primit suedezii pentru a se proteja de COVID și a opri răspândirea virusului:

Pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani și cele care aparțin altor grupuri de risc:

ADVERTISING
  • Să limiteze contactele fizice;
  • Să evite utilizarea mijloacelor de transport în comun;
  • Să evite cumpărăturile în locuri aglomerate precum farmaciile și magazinele alimentare sau să staționeze în locuri unde oamenii se adună de obicei.

Pentru persoanele care sunt infectate sau suspectate de a fi infectate cu COVID-19:

  • Pentru a proteja pe alții de infecții, oricine știe că este infectat sau care are simptome de COVID-19 ar trebui să rămână acasă și să evite contactul fizic.

Recomandările suedeze în caz de focare de COVID-19

În cazul apariției focarelor locale de COVID-19, Agenția de Sănătate Publică din Suedia poate, după consultarea medicului epidemiolog responsabil de gestiunea infecțiilor din regiune, să decidă că una sau mai multe dintre următoarele regulamente generale se aplică într-o regiune sau într-o parte a unei regiuni pentru o perioadă limitată. Și aici, recomandările sunt formulate, în parte, pentru cetățeni, autorități sau angajatori.

ADVERTISING

Responsabilitatea personală a cetățeanului din focarele locale de COVID-19:

Toți cei care stau în regiune sau în anumite părti din regiune ar trebui:

  • Să evite călătoriile cu mijloacele de transport în comun;
  • Să se abțină de la efectuarea de călătorii inutile atât în ​​interiorul, cât și în afara regiunii sau a părții din regiune afectate;
  • Să se abțină de la a vizita persoane din grupurile de risc și persoane care trăiesc în special în diferite forme de aziluri pentru bătrâni;
  • Să se abțină să se ducă în spații închise unde e risc să se creeze aglomerații, ca de exemplu magazine, centre comerciale, muzee, biblioteci, bazine și săli de sport, cu excepția vizitelor necesare, de exemplu, la magazinele alimentare și la farmacii;
  • Să nu participe la întâlniri, concerte, spectacole, antrenamente sportive, meciuri și competiții;
  • Să se abțină de la a se duce la restaurante, baruri și cafenele;
  • Dacă este posibil, să evite contactul fizic cu alte persoane, în afara celor cu care se trăiește în nucleul familial.

(Ca excepție la cele menționate la punctul 5, antrenamentul sportiv poate fi implementat pentru copiii și tinerii născuți în 2005 sau mai târziu).

Recomandări pentru activitățile întreprinse de cei care locuiesc în focare locale de COVID-19:

Toate autoritățile din regiune sau dintr-o parte a regiunii ar trebui să ia măsuri pentru ca toată lumea să poată urma sfaturile generale în caz de focare locale de COVID-19. Acest lucru poate însemna, de exemplu, că:

  • Activitatea minimizează numărul total de vizitatori care se află în același timp în incintă;
  • Orele de deschidere sunt ajustate după sfaturile DSP;
  • Compania oferă alternative digitale.

Recomandări în ce privește activitatea la locul de muncă în caz de focare locale de COVID-19:

Angajatorii ar trebui să ia măsuri pentru a permite angajaților să urmeze sfaturile generale în cazul declanșării focarelor locale de COVID-19. Astfel de măsuri pot fi:

  • Să încurajeze personalul să lucreze de acasă;
  • Să ofere condiții prielnice pentru a lucra de acasă;
  • Să amâne călătoriile de afaceri, conferințele și alte întâlniri fizice.

Amintim că Suedia a ales de la început să nu controleze pandemia prin restricții impuse la nivel național, așa cum s-a întâmplat în restul Europei și mare parte din glob.

Autoritățile suedeze au insistat, însă, pe o strategie de comunicare prin care cetățenii să fie responsabilizați și să respecte măsurile de distanțare și igienă, în timp ce școlile, restaurantele, saloanele, teatrele etc. au rămas deschise.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇