Pacienții bolnvi de COVID-19 din Europa, care sunt în stare gravă dar al căror organism este puternic și ar putea rezista la un anumit tratament special, pot primi îngrijiri la Spitalul Universitar Karolinska din Solna (Suedia).
Informația a apărut în presa suedeză, iar medicul român Laura Ghibu a semnalat-o redacției Spotmedia.ro.
Cel care a făcut anunțul a fost Lars Falk, managerul operațiunilor de la centrul ECMO, dotat cu cele mai avansate tehnici de terapie intensivă.
La acest centru special, numărul locurilor a fost extins, iar departamentul este pregătit să primească pacienți bolnavi de Covid-19 din țările afectate din Europa, a declarat Lars Falk, citat de Sverigesradio.com.
”Dacă aveți nevoie de ajutorul nostru cu un pacient bolnav de COVID-19 sau cu un alt pacient care are nevoie de terapie intensivă extraordinară, nu avem nici o problemă în primirea acestuia, avem supracapacitate, aș spune. Putem primi pacienți suedezi și, în același timp, ajuta pe cei din străinătate, mai ales acum când începem să vedem un al doilea val de infectare în Marea Britanie, Spania, Italia și Franța”, a declarat Lars Falk, manager operațiuni pentru centrul ECMO de la Spitalul Universitar Karolinska din Solna, conform traducerii trimise la redacție de Laura Ghibu.
Potrivit sursei citate, acest tip de îngrijire e acordat persoanelor care ar deceda doar cu tratamente tradiționale în departamentele de terapie intensivă convențională și despre care medicii cred că ar putea supraviețui cu o mașină ECMO, mașină care preia atribuțiile inimii și plămânilor pacientului, al cărui organism trebuie să fie suficient de rezistent pentru asta.
Peste 30 de pacienți cu Covid-19 din diferite zone ale Suediei au fost îngrijiți cu bine până acum la acest centru, unii fiind internați chiar mai bine de 100 de zile.
Departamentul a fost dotat cu echipamente speciale pentru lupta împotriva pandemiei, amenajarea fiind finalizată în septembrie, după ce zeci de muncitori au lucrat 24 de ore din 24.
În plus, departamentul are acces la avioane cu reacție care pot transporta bolnavi care necesită terapie intensivă și este unic în Europa în acest moment.
În perioada cea mai dificilă din timpul pandemiei, cei de la centrul ECMO s-au concentrat doar asupra pacienților din Suedia, dar acum, când situația din această țară s-a mai îmbunătățit, sunt, de asemenea, gata să primeasca pacienți cu Covid-19 din Europa, relatează sursa citată.
”Și, bineînțeles, zburăm unde e pacientul, îl preluam, îl tratăm la ECMO și apoi îl putem duce la Karolinska sau la un alt spital din Europa pentru continuarea îngrijirii când nu mai e in pericol”, a mai precizat Lars Falk pentru sursa citată.
Într-o intervenție în direct, duminică,la Digi24, medicul Laura Ghibu a mai precizat că în acest moment centrul respectiv pune la dispoziție 12 locuri pentru pacienți grav bolnavi de Covid-19, însă organismul acestora trebuie să poată suporta respectivul tratament special, ținând cont că ei trebuie să rămână 4-6 săptămâni în pat, la orizontală, iar ulterior să parcurgă o perioadă de reabilitare de mai multe luni.
C.B.