Sfatul psihologului: Dependența de rețelele sociale și variante de detox

george.chiriacescu

Psihoterapeut Adlerian

Lucrează în practica privată în București, oferind psihoterapie și consiliere adolescenților și adulților, pe teme ce țin de spectrul clinic (depresii, stări anxioase, atacuri de panică, OCD), dar și pentru evenimente curente de viață (doliu, divorț, pierderea locului de muncă, apariția unui nou membru în familie).

Rețelele sociale au revoluționat modul în care interacționăm și ne raportăm unii la alții. Ele au adus oportunități extraordinare de conectare și comunicare, dar și provocări semnificative în ceea ce privește comportamentul uman.

Rețelele sociale au facilitat comunicarea instantanee și accesul la informații la nivel mondial. Ele au permis oamenilor să se conecteze și să împărtășească experiențe, gânduri și emoții într-un mod neîntrerupt. Totuși, acest nivel de conectivitate permanentă poate duce și la dependență și la schimbări comportamentale.

În interacțiunea om – mașină se poate crea un fel de legătură pe care creierul uman o poate resimți ca vitală.

ADVERTISING

Dependența de rețelele sociale poate apărea treptat, pe măsură ce folosim din ce în ce mai mult aceste platforme pentru a ne simți conectați și pentru a primi validare socială.

În timp, putem deveni dependenți de aprecierea și atenția pe care o primim online, căutând în mod constant confirmare și validare. Creierul începe să elibereze dopamină la interacțiunea cu funcțiile aplicațiilor care conferă sentimentul de validare socială, de apartenență, de incluziune, contor al „prietenilor”, al vizualizărilor, al butoanelor de „like”.

Primele semne ale dependenței

Printre primele semne ale dependenței sunt fervoarea cu care cineva poate căuta interacțiunea cu  diferitele device-uri conectate la internet și starea de anxietate, neliniște, nervozitate care poate apărea la amânarea sau interzicerea interacțiunii căutate.

Semnele dependenței de rețelele sociale pot include

  • verificarea obsesivă a notificărilor
  • sentimentul de anxietate sau neliniște atunci când suntem departe de telefonul mobil sau computer
  • îndepărtarea de activități offline în favoarea timpului petrecut pe platformele sociale

Efecte ale dependenței

Printre efectele acestui tip de dependență pot fi incluse

  • scăderea stimei de sine
  • izolarea socială
  • o concentrare redusă în alte aspecte ale vieții
  • probleme de concentrare
  • probleme care survin din cauza gestionării defectuoase a timpului pentru sarcinile zilnice
  • ignorarea responsabilităților de zi cu zi.

Cu cât creierul celui expus este într-un stadiu mai mic de dezvoltare cu atât modificările care apar sunt mai puternice și mai greu de reconfigurat.

Cum ne dezintoxicăm

Pentru a ne dezintoxica de dependența de rețelele sociale, este important să stabilim limite și să ne auto reglementăm utilizarea acestora.

  • Putem începe prin a limita timpul petrecut pe aceste platforme, stabilind intervale definite pentru utilizare și reducând accesul la notificări.
  • De asemenea, este util să ne ocupăm de activități offline care ne aduc bucurie și satisfacție, precum sportul, lectura sau interacțiunea față în față cu prietenii.
  • Căutarea de noi interese și dezvoltarea de noi abilități, căutarea de noi interacțiuni sociale, precum și consultarea unui specialist pot aduce individul la un grad normal de funcționare, putând să învețe cum să folosească rațional aceste distracții.

Comportamentul rațional implică o evaluare conștientă și echilibrată a impactului rețelelor sociale asupra vieții noastre și a bunăstării noastre mentale.

Este important să ne întrebăm în mod regulat cum ne influențează utilizarea rețelelor sociale starea de spirit, relațiile și productivitatea. În funcție de răspunsurile noastre, putem ajusta și adapta comportamentul nostru pentru a ne asigura că ne îndeplinim nevoile și că rămânem conectați cu lumea înconjurătoare într-un mod sănătos și echilibrat.

În relația copiilor și adolescenților cu acestea, este important ca adulții să fie cei care mediază, limitează, explică, dar și oferă propriul exemplu în cum se pot folosi sănătos. Învățându-l pe tânăr cum să se folosească de oportunitățile tehnologice și nu să fie el folosit de către acestea.

Rețelele sociale, și implicit internetul, au adus atât beneficii, cât și provocări în viața noastră curentă. Este important să fim conștienți de impactul lor și să adoptăm un comportament rațional pentru a ne menține sănătatea mentală și bunăstarea generală.

Și să acceptăm că prima grijă legată de propria bunăstare fizică și psihică ne revine în întregime.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇