Scutirea fumătorilor de masca de protecție este periculoasă din mai multe motive

Scutirea fumătorilor de masca de protecție este periculoasă din mai multe motive

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, avertizează că relaxarea restricțiilor privind purtarea măștii de protecție în public va avea rezultate negative.

”Orice fel de relaxare a disciplinei purtării măștilor în spațiile publice va duce inevitabil la creșterea de transmitere. Abilitatea de a da amenzi pentru că cineva nu poartă mască pe moment poate fi împiedicată de faptul că persoana spune ‘tocmai îmi aprindeam o țigară’, iar oamenii vor tinde să apeleze la aceste metode”, a declarat Cherecheș pentru Europa FM.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, românii care nu vor să respecte regulile vor avea de acum scuza perfectă, dacă sunt prinși fără masca de protecție.

Mai mult, profesorul a făcut referire la studii care arată că fumul de țigară transportă particule de tutun până la distanța de 9 metri, deci dispensa acordată de autorități fumătorilor, care au voie să-și dea masca jos și să fumeze pe stradă, dacă păstrează o distanță de 2 metri față de alte persoane, nu are acoperire din punct de vedere științific.

ADVERTISING

Reacția vine după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, luni, condițiile în care oamenii pot renunța la masca sanitară. Este vorba despre locuitorii orașelor în care portul măștii este obligatoriu peste tot în aer liber.

Astfel, masca poate fi îndepărtată pe stradă dacă persoanele fumează, mănâncă sau beau. De asemenea, și cei care fac sport pot renunța la mască.

Totuși, acest lucru se poate face doar pentru o perioadă scurtă de timp și doar dacă persoanele respective se află la o distanță de 2 metri față de alţi oameni.

ADVERTISING

Într-un interviu recent acordat SpotMedia.ro, Răzvan Cherecheş spunea că în localitățile unde se depășește rata de infectare de 3 la mie ar trebui instaurat lock-down pentru a scădea numerele.

Cu cât se iau măsurile mai târziu, cu atât perioada de închidere va fi mai lungă. Nespecialiștii nu au ascultat de specialiști și au sperat irațional că va fi în regulă, ne-a mai spus profesorul.

Citește interviul integral:

Citește și articolele zilei, pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇