România are primul echipament modern care depistează cancerul de piele cu ajutorul luminii

România are primul echipament modern care depistează cancerul de piele cu ajutorul luminii

Un aparat unic în România a fost instalat la un spital din Galați. Este vorba despre un tomograf în coerență optică care depistează celulele canceroase printr-o procedură non-invazivă.

Potrivit autorităților gălățene, Spitalul de Boli Infecțioase din Galați este singura unitate medicală din țară unde cancerul de piele, bolile inflamatorii, imunologice și degenerative pot fi depistate cu ajutorul unui tomograf în coerență optică.

Echipamentul folosește o tehnică medicală din domeniul oftalmologiei, adaptată pentru depistarea celulelor canceroase de către medicii dermatologi printr-o procedură non-invazivă.

ADVERTISING

Aparatul a costat 740.000 de lei și a fost cumpărat de Consiliul Județean Galați cu fonduri europene.

„Acest nou tomograf de la Spitalul de Boli Infecțioase este un echipament medical de ultimă generație pe care îl au în dotare puține centre din Europa. Folosește un procedeu medical nou în domeniul dermatologiei, prin care se poate depista cancerul de piele în stadiu incipient cu ajutorul luminii, fără a mai fi nevoie de intervenții chirurgicale pentru a determina prezența celulelor canceroase la nivelul epidermei. De asemenea, cu acest echipament medical ultraperformant se poate monitoriza și eficiența tratamentul”, a anunțat Costel Fotea, președintele Cosiliului Județean Galați.

ADVERTISING

Recent, la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați a fost înființat un centru de excelență în domeniul dermatologiei care are în dotare mai multe echipamente medicale de ultimă generație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇