Raport oficial în Germania: Există o legătură între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinul AstraZeneca, dar este un potențial efect secundar foarte rar

Raport oficial în Germania: Există o legătură între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinul AstraZeneca, dar este un potențial efect secundar foarte rar

Numărul persoanelor cărora le apar cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost „statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod normal, arată un raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania.

Documentul Institutului Paul Ehrlich explică raţiunea din spatele deciziei ţării de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, alături de alte 16 ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Spania.

Marţi, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că nu există „niciun indiciu” că vaccinul ar fi cauzat cheaguri de sânge fatale, dar va publica concluziile sale complete astăzi.

ADVERTISING

7 cazuri grave din care trei au murit

Începând cu 15 martie, şapte persoane din Germania suferiseră o tromboză venoasă cerebrală severă, cunoscută sub numele de trombocitopenie, între 4 şi 16 zile de la primirea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Trei dintre aceşti oameni au murit de atunci.

Autoritatea precizează că statistic vorbind era de așteptat să fie un caz în primele 14 zile, din 1,6 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, însă au fost înregistrate 7 cazuri.

ADVERTISING

„Numărul acestor cazuri, apărute după vaccinarea cu AstraZeneca, este statistic semnificativ mai mare decât numărul de tromboze venoase cerebrale care apar în mod normal la populaţia nevaccinată”, se arată în raportul care mai precizează că ”toți experții au fost de acord, în unanimitate, că poate fi vorba de un tipar și că o legătură între tromboza venoasă cerebrală și vaccinarea cu AstraZeneca nu este neplauzibilă”.

Autoritatea germană subliniază însă că acesta este un potențial efect secundar foarte rar. Dar se dorește ca el să fie trecut pe prospect, astfel încât oamenii să fie informați.

ADVERTISING

”Deși, este important să fiți atenți la posibilele semne ale acestui efect secundar, în același timp, probabilitatea apariției este foarte mică“, mai spune raportul.

Tromboza venoasă cerebrală este mult mai rară decât trombozele venoase profunde sau emboliile pulmonare raportate săptămâna trecută de Danemarca, Norvegia şi Austria. Aceasta poate duce la inflamarea creierului şi hemoragie.

Autoritatea transmite că semne de îngrijorare ar trebui să aibă cei care s-au simțit din ce în ce mai rău și au avut dureri de cap în primele 4 până la 16 zile de la vaccinare.

Problema este de aproximativ trei ori mai frecventă la femei

Cele şapte persoane - dintre care şase erau femei - aveau vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani.

Această problemă este de aproximativ trei ori mai frecventă la femei şi este legată de sarcină şi pilula contraceptivă, potrivit cercetărilor efectuate în BMJ.

„Săptămâna trecută se părea că problemele apărute erau tromboze obişnuite. Sunt destul de frecvente”, a spus Anke Huckriede, profesor de vaccinologie la Universitatea din Groningen din Olanda.

În raport, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania vorbeşte şi despre eventualitatea unei reacţii la pilulele contraceptive. Administrarea pilulei contraceptive prezintă un risc mai mare de dezvoltare a trombozei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇