Proteste față de restricțiile anti-COVID, în Slovacia

Mii de oameni au ieșit în stradă la Bratislava, pentru a protesta față de restricțiile impuse de autorități, în încercarea de a limita răspândirea SARS-CoV2.

La protest s-a cerut şi demisia premierului, scriu agențiile de presă străine.

„Stop terorismului Covid! Vrem libertate!”, se putea citi pe una dintre pancartele manifestanţilor, în timp ce altele îl îndemnau pe premierul Igor Matovic să demisioneze.

Cei mai mulți manifestanți nu purtau măşti, cum cer regulile în spaţiile exterioare în toată ţara.

Protestatarii au încălcat şi interdicţia formării de grupuri de peste şase oameni.

„Nu-mi place că guvernul ne spune ce trebuie să facem”, a comentat Jaroslav, un şofer de taxi în vârstă de 54 de ani. „Purtaţi mască, testaţi-vă, staţi acasă. Nu fac decât să ne dea ordine. Nu suntem animale”, a spus acesta, citat de AFP.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene după ce manifestanţii s-au îndreptat spre sediul guvernului.

„Matovic este un virus”, a declarat deputatul de opoziţie Marian Kotleba, preşedintele partidului de extremă dreapta Partidul Popular – Slovacia noastră (LSNS), unul dintre organizatorii protestului.

Slovacia – cu 5,5 milioane de locuitori – a înregistrat un total de 88.602 infectări cu noul coronavirus şi 557 de decese de la începutul pandemiei.

ADVERTISING

Numărul anunţat luni, 1326 de noi contaminări în 24 de ore, este semnificativ mai mic raportat la cele peste 3000 raportate în urmă cu câteva săptămâni, iar guvernul a început să redeschidă cu limite teatrele, cinematografele şi sălile de fitness, închise după reintroducerea stării de urgenţă la 1 octombrie, în contextul intensificării propagării virusului la venirea toamnei, ca în multe alte ţări din Europa centrală.

Adunările sunt însă restricţionate în continuare, iar mare parte din restaurante şi şcoli rămân închise, aminteşte Reuters.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇