Prima ţară din lume care aprobă vaccinul anti Covid atât pentru varianta originală, cât şi pentru Omicron

Prima ţară din lume care aprobă vaccinul anti Covid atât pentru varianta originală, cât şi pentru Omicron

Marea Britanie a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin contra Covid care vizează atât varianta originală, cât şi varianta Omicron a virusului.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a aprobat aşa-numitul vaccin bivalent produs de compania americană farmaceutică Moderna sub formă de rapel pentru adulţi, relatează Reuters.

Decizia agenţiei s-a bazat pe date din studiile clinice care au arătat că rapelul a declanşat "un răspuns imunitar puternic" atât împotriva variantei Omicron (BA.1), cât şi împotriva virusului original din 2020.

ADVERTISING

MHRA a citat, de asemenea, o analiză care a constatat că vaccinul generează un răspuns imun bun împotriva ramurilor Omicron dominante în prezent, respectiv BA.4 şi BA.5.

Nu au fost identificate probleme serioase de siguranţă în ceea ce priveşte noua formulă, a adăugat agenţia.

Ţinând cont că aprobarea a fost obţinută, Comisia Comună a Vaccinării şi Imunizării din Marea Britanie (JCVI) va oferi sfaturi despre cum ar trebui să fie administrat vaccinul în ţară.

Cu toate că vaccinurile existente împotriva Covid-ului continuă să ofere o protecţie eficientă pentru a evita spitalizările şi decesele, eficienţa vaccinului a fost afectată pe măsură ce virusul a evoluat.

ADVERTISING

Oficialii Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) se aşteaptă ca vaccinurile adaptate la varianta Covid să fie aprobate în Uniunea Europeană până în septembrie şi au semnalat că autoritatea de reglementare este deschisă să utilizeze vaccinuri care vizează varianta mai veche BA.1 în această toamnă, având în vedere că cele care vizează în mod special subvariantele mai noi sunt învechite în ceea ce priveşte dezvoltarea clinică.

În schimb, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a anunţat că va încerca să includă noile ramuri BA.4 şi BA.5 ale Omicron în orice doze de vaccin noi utilizate pe plan intern.

ADVERTISING

În afară de Moderna, partenerii Pfizer Inc şi BioNTech au testat şi versiuni ale vaccinului pe bază de ARN mesager modificat pentru a combate variantele Omicron.

Compania farmaceutică franceză Sanofi şi partenerul său britanic GSK sunt în curs de dezvoltare a unui vaccin pe bază de proteine care vizează subvarianta Beta, o subvariantă dominantă timp de mai multe luni anul trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇