Peste 1.000 de localități din România sunt în scenariul roșu. Mai sunt doar 8 paturi libere la ATI în toată țara pentru pacienții COVID (Document)

Peste 1.000 de localități din România sunt în scenariul roșu. Mai sunt doar 8 paturi libere la ATI în toată țara pentru pacienții COVID (Document)

Autoritățile au anunțat duminică situația cauzată de COVID-19 în România. La acest moment avem 175 de orașe și municipii în scenariul roșu, cu o incidență de cel puțin 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Alte 913 comune se află în aceeași situație.

Cea mai gravă situație rămâne în orașul ilfovean Bragadiru, unde incidența a ajuns la 13,87 de cazuri la mie. Urmează Slănic, din Prahova (12,02), Videle, din Teleorman (11,48), Voluntari (11,37) și Popești Leordeni (11,32), ambele din Ilfov.

O incidență peste 10 au și orașele ilfovene Măgurele (10,71) și Otopeni (10,34) și Timișoara (10,09).

Bucureștiul se apropie de o incidență de 9, duminică fiind anunțat un nou record, de 8,98 cazuri la mia de locuitori.

ADVERTISING

În ce privește comunele, cele mai mari focare sunt în Zâmbreasca (18,07) și Gratia (15,46), din județul Teleorman.

Alte 45 de comune au o incidență de peste 10 cazuri la mie, cu zeci de îmbolnăviri raportate, în medie, la câteva mii de locuitori.

Spitalele nu mai au locuri libere

Această situație care escaladează de la o zi la alta a dus la o supraaglomerare a spitalelor care tratează pacienții de COVID.

Duminică, autoritățile au anunțat, un bilanț de 8.682 de cazuri noi de COVID în 24 de ore, după ce sâmbătă a fost atins un record absolut de 12.590 cazuri noi. Numărul mai mic de cazuri de duminică e corelat cu nivelul redus al testării, aflat la jumătate față de raportarea anterioară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bucureștiul, unde rata de incidență a atins duminică un nou record, fiind foarte aproape de 9 cazuri la mia de locuitori, conduce și în acest bilanț. Dintre totalul de cazuri depistate duminică, 2.443 erau în Bucureşti. În ce privește județele, cele mai multe cazuri au fost depistate în Iași (616), Timiș (578), Dolj (526), Ilfov (479), Cluj (414).

În spitale erau internate cu COVID 13.319 de persoane. Dintre acestea, 1.440 sunt internate la ATI. Bilanțul e în creștere față de sâmbătă când în spitale erau 12.740 de pacienți, din care 1.412 la Terapie Intensivă.

Din totalul pacienților internați, 366 sunt minori, 345 fiind internați în secții și 21 la ATI. Și aici avem creștere față de ziua precedentă, când erau în spital 345 de minori (325 în secții și 20 la ATI).

ADVERTISING

În aceste condiții, autoritățile au anunțat că duminică dimineață mai erau libere, la nivel național, doar 8 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. Dintre acestea, doar 2 sunt în București.

Un pat liber mai are Brașovul și încă unul Prahova. Tulcea stă cel mai bine, cu 4 paturi de ATI libere.

”Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, arată autoritățile, într-o comunicare către SpotMedia.ro.

Citește mai multe despre situația COVID-19 în România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇