Green Deal față cu reacțiunea. Și cu orbul găinilor

bogdan.barbu

Activist de mediu

Acum e ACUM! Bogdan Barbu este tată, soț, IT-ist, fost activist de mediu și, de aproape 2 ani, copreședintele ACUM, partid de doctrină verde, ecologist și anticorupție. Bogdan crede în a lupta pentru o Românie mai bună, mai curată din punct de vedere al mediului și mai curată din punct de vedere politic. Crede în a respira un aer proaspăt atunci când ieșim din casă și într-un aer proaspăt atunci când vorbim despre societatea românească. Crede în drepturi cetățenești largi și în respectarea decenței umane. Și consideră că mediul, tranziția climatică, este cea mai mare problemă despre care nu se vorbește în România, iar asta afectează viețile oamenilor și chiar și viitorul economiei. Vrea să schimbe asta.
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

În Europa are loc în ultimul timp un fel de bătălie populistă care nu ține cont de mize: bătălia pe tema politicilor verzi ale Uniunii Europene. ,,Renunțarea’’ la Green Deal (Pactul Verde European) e tema extremiștilor și populiștilor din Europa. Punct. Și e susținută masiv de propaganda rusă pentru că Rusia ne vrea dependenți de gazul și petrolul său. Punct.

Tema ”renunțării la politicile verzi” a fost însă preluată și de oameni serioși, dar insuficient informați.

Am văzut chiar articole la noi în care Green Deal / Pactul Verde European era acuzat pentru ,,scăderea nivelului de trai’’ din Europa din ultimele decenii. Lucru ciudat, având în vedere că nivelul de trai din Europa a crescut constant în ultimele decenii, dar și că Pactul Verde a fost adoptat abia în 2020, deci era practic imposibil să fie vina sa.

ADVERTISING

Poate nu ar strica să înțelegem ce înseamnă renunțarea la Pactul Verde European:

  • Renunțarea la standardele privind poluarea, în condițiile în care minimum 20.000 de români mor anual prematur din cauza poluării.
  • Creșterea nivelului de gaze cu efect de seră la un nivel și mai mare, în condițiile în care schimbările climatice se accentuează și ne îndreptăm spre efecte negative (secetă, deșertificări, valuri criminale de căldură) care cu greu mai pot fi inversate. Sau deloc.
  • Pierderea ritmului cu puteri care investesc masiv în tranziția verde (energie regenerabilă, mașini electrice, eficiență energetică) precum America, China și chiar Japonia sau Coreea de Sud. Deja faptul că acestea au propriile planuri verzi MAI VASTE sau măcar mai bine finanțate decât Green Deal.
  • Creșterea dependenței de Rusia sau de alte puteri “problematice’’ în privința aprovizionării cu energie.
  • Continuarea distrugerii naturii, peisajelor, turismului și acoperirea țării de gunoaie, ca și cum nu ar fi suficiente.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ca să nu mai vorbim despre faptul că e ilogic să spui că Green Deal îți afectează economia – când e clar că investițiile în clădiri, energie, reciclare șamd aduc creștere economică.

Povești despre Green Deal, despre cum ar fi ,,socialistă’’ sau, din contră, un plan al elitelor capitaliste pentru a spolia țările, că ar duce la ruina Europei sau la aservirea ei Americii, sunt numeroase, rău-informate și împinse masiv de propaganda rusă și de oameni insuficient informați.

Când miza e viitorul modului nostru de viață, al planetei, al securității internaționale, al ținerii pasului cu restul planetei, e periculos să vorbești despre cât de rău e instrumentul care-și propune să adreseze problemele astea.

ADVERTISING

Iar pentru oamenii echilibrați dar neinformați, oare o fi rău să vorbești aceeași limbă precum extremiștii europeni și Rusia lui Putin?

Sigur, Green Deal nu e perfect, sigur că are și puncte slabe. Sau mai curând zone de aplicare a sa, Green Deal fiind o umbrelă largă, o direcție. Sigur că poți critica – sau nu – lucruri despre ce propune în agricultură, deși nu sună deloc rău mai multă sustenabilitate și mai puține pesticide. Dar să spui că Green Deal, per total, e rău, înseamnă să ai – pe românește – orbul găinilor.

Anul electoral 2024 are ca miză și cât de puternice rămân politicile verzi ale Uniunii Europene în fața asaltului populiștilor uniți în cuget și-n simțiri.

Peste 20-30 de ani, cei care vor vorbi despre perioada asta decisivă se vor uita cine ce a susținut și cum a votat.

Este vorba despre viitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇