Nelu Tătaru: Nu cred că vom ajunge să alegem între pacienţi. Medicul român știe ce înseamnă greul, lipsurile și găsește soluții

Nelu Tătaru: Nu cred că vom ajunge să alegem între pacienţi. Medicul român știe ce înseamnă greul, lipsurile și găsește soluții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că nu crede că se va ajunge la o așa aglomerare în spitale încât medicii vor fi nevoiți să aleagă ce pacient moare și cine trăiește.

Și asta nu pentru că am avea destule paturi sau suficient echipament, ci pentru că medicii români, în permanență obligați să trateze cu lipsuri, au devenit astfel inventivi și găsesc soluții.

"Sistemul medical românesc nu a dat niciodată înapoi. Zilnic suntem întrebaţi de paturi ATI şi dacă ajungem la un lockdown sau să alegem între pacienţi, nu cred. Medicul român nu a fost crescut aşa. Ştim ce înseamnă greul, ştim ce înseamnă lipsurile şi, chiar dacă a trebuit, am făcut orice ca un pacient care nu a încăput în ventilator a mers pe o terapie intermediară şi s-a găsit acea soluţie. Dar, nu trebuie să ne lăsăm doar în baza lor", a afirmat Tătaru, la videoconferinţa "Fenomenul SARS-CoV2. Gripa Sezonieră. Vaccinarea", organizată de Profit.ro.

ADVERTISING

El a afirmat că nu crede că s-a greşit undeva în gestionarea pandemiei de COVID-19, iar în acest an spitalele au fost dotate.

"Întrebaţi dacă s-a greşit undeva. Nu cred că s-a greşit, ne-am adaptat cu sistemul medical pe care îl avem. Poate că s-a greşit în aceşti 30 de ani că nu am pus mai mult în sistemul medical românesc. Am fost nevoiţi în acest an să facem acea modernizare forţată a spitalelor. Cu cât s-au dotat spitalele în această perioadă nu cred că s-au dotat în cei 30 de ani", a susţinut Tătaru.

Vaccinul anti-COVID ar putea ajunge în România până la finalul lui 2020

Potrivit acestuia, o primă tranşă de vaccin împotriva noului coronavirus ar putea să ajungă la sfârşitul lunii decembrie, mai întâi urmând să fie imunizat personalul medical.

ADVERTISING

"Se discută (...) de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă. (...) Este o luptă grea, este o luptă dramatică. (...)

Lumea trebuie să înţeleagă că acele restricţii pe care le impunem acum vor merge şi două-trei săptămâni după ce numărul cazuri va scădea. Fiindcă numai aşa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment. (...) Am pregătit şi unităţi sanitare în care să putem trata separat pacienţi cu gripă şi pacienţi cu infecţie SARS-CoV-2", a explicat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

El a subliniat că regulile impuse trebuie să fie respectate într-o asemenea situaţie de criză.

"Nu vrem sau nu mergem spre un stat poliţienesc, dar sunt reguli care într-o situaţie de criză trebuie respectate. (...) Conceptul în care toţi suntem parteneri este acela care, din punctul meu de vedere, şi (...) sistemul medical să poată respira. Suntem aceiaşi oameni de opt luni de zile. (...)

Sunt totuşi momente în care vedem că nu suntem singurii care trec prin acest lucru şi acele sisteme sanitare puternice pe care le vedeam odată, pe care le invidiam, în acest moment au momente de trepidaţii", a completat Tătaru.

Tătaru: Sistemul medical trebuie reformat din temelii. Va genera o impopularitate

Tătaru spune că sistemul medical trebuie reformat din temelii, în ciuda impopularităţii pe care ar putea-o genera.

"Necesitatea de reformă rămâne imperioasă. Întrebam la începutul mandatului meu dacă de anul viitor, după ce vom avea patru ani de zile fără o alegere, fără o implicare electorală, fără o implicare politică, putem discuta despre o reformă adevărată, în condiţiile în care în primul an şi jumătate putem să facem acele măsuri legislative, de învăţământ medical, industrie farma, trecând peste orice impopularitate ce o poate genera, fiindcă va genera o impopularitate această reformă, şi putem să regândim un sistem medical pentru ca în următorii doi ani până în 2024 să arătăm lumii că sistemul medical s-a reformat. (...) Un sistem medical care trebuie reformat din temelii", a punctat ministrul.

El a amintit că actuala lege a sănătăţii are mai mult de 14 ani şi are peste 1.500 de amendamente.

"Vorbim despre o lege a sănătăţii de peste 14 ani, cu peste 1.500 de amendamente, care poate uneori au fost făcute din interes. Haideţi să ne gândim că totuşi sistemul medical este la 30 de ani după Revoluţie. O generaţie - după cum ştim toţi - durează 30 de ani.

Cred că vine o altă generaţie, care ar trebui să arate că suntem la un al doilea punct în care sistemul medical trebuie să evolueze şi îmi asum orice când spun că trebuie să evolueze.

De la o medicină privată, de la o medicină curativă, de la o medicină preventivă, de la implicarea industriei farma, de la o implicare a noastră, ca profesionişti, de la implicare a Colegiului Medicilor, nişte principii curate, sănătoase, de la implicare a tot ce înseamnă auxiliarul din sistemul medical, de la o echitate în sistem ca şi salarizare, dar de la meritocraţie, de la o plată pe performanţă, de la un sistem privat integrat în a acorda medicină adevărată cetăţenilor români", a mai spus reprezentantul MS.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇