Mulți dintre cei vindecați de COVID-19 rămân cu o problemă de sănătate pentru încă 10 săptămâni, indiferent dacă au avut o formă ușoară sau grea a bolii - studiu

Mulți dintre cei vindecați de COVID-19 rămân cu o problemă de sănătate pentru încă 10 săptămâni, indiferent dacă au avut o formă ușoară sau grea a bolii - studiu

Mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt afectate de o oboseală persistentă timp de zece săptămâni după trecerea bolii, potrivit unui studiu realizat în Irlanda.

Oboseala reprezintă cel mai comun simptom inițial la persoanele infectate cu noul coronavirus. Deşi consecinţele pe termen lung ale bolii încă nu au fost bine studiate, există îngrijorarea ca virusul ar declanșa un sindrom de oboseală postvirală.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii de la Trinity College din Dublin (Irlanda) au lansat un studiu asupra oboselii, a nivelului de gravitate al bolii COVID-19 şi a marcatorilor inflamatorii şi altor condiţii ale bolii asupra a 128 de voluntari infectaţi cu SARS-CoV-2.

Participanţii au fost 54% femei şi 46% bărbaţi având toţi o medie de vârstă de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulator.

Pacienţii la acest studiu au fost evaluaţi 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienţilor trataţi ambulator.

Oboseala, accentuată la persoanele anxioase

Severitatea oboselii a fost măsurată utilizând Chalder Fatigue Scale (CFS) şi s-a observat că 52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.

Studiul relevă, de asemenea, că nu există vreo legătură între gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii.

Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.

Citește și:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖