Ministerul Sănătăţii vrea să elimine sintagma ”spitale Covid şi nonCovid”: Pacienţii infectați vor fi alocați şi în unităţi nonCovid

Ministerul Sănătăţii vrea să elimine sintagma ”spitale Covid şi nonCovid”: Pacienţii infectați vor fi alocați şi în unităţi nonCovid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi secretarul de stat Andreea Moldovan au prezentat, joi seară, un ordin de ministru care prevede eliminarea sintagmei de „spitale COVID şi non-COVID exclusiv” şi alocarea pacienţilor COVID şi în unităţi medicale non-COVID, unde infrastructura o permite.

„Cea mai mare parte a măsurilor adoptate de către Ministerul Sănătăţii se regăsesc în Ordinul 555, care este de astăzi pus în transparenţă pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în care oricare dintre dumneavoastră aţi putut găsi lista spitalelor care au contribuit la efortul masiv de anul trecut şi de anul acesta pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19. Acest ordin a fost adaptat”, a afirmat Vlad Voiculescu.

ADVERTISING

Ordinul, coordonat de Andreea Moldovan

El a spus că lucrul la acest ordin a fost coordonat de medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

"Modificarea majoră a acestui ordin practic se referă la eliminarea acelei sintagme de «spitale COVID şi non-COVID exclusiv» şi alocarea pacienţilor COVID şi în unităţi medicale non-COVID, unde infrastructura o permite.

În acest sens, pacienţii cu infecţie COVID urmând să aibă acces mai bun la îngrijire medicală, la un standard de diagnostic adecvat radiologic sau de laborator şi, de asemenea, să aibă acces la mai multe specialităţi medicale, care să asigure acel consult interclinic sau pluridisciplinar, care să monitorizeze şi să trateze mai bine pacienţii COVID cu forme moderate sau severe sau critice", a explicat Moldovan.

ADVERTISING

Pacienții cu Covid vor avea acces mai facil la tratament

Potrivit acesteia, se doreşte ca, pe de o parte, pacienţii cu infecţie COVID să aibă acces mai facil la un tratament ameliorat, mai ales în cazul formelor moderate, severe, critice de boală, iar, pe de altă parte, ca pacienţii non-COVID să aibă acces în spitale unde să poată fi îngrijiţi mai bine.

"Un alt aspect important la care ne referim este cel care ia în calcul urgenţele, fie medicale, fie chirurgicale, pentru că ele vor trebui să fie manageriate corect în spitalul unde se adresează, existând în aceste spitale circuite COVID, evitând astfel transferul acestora în alte unităţi medicale, cu pierdere de timp, sau de momente importante pentru o abordare corectă medicală sau chirurgicală", a adăugat Andreea Moldovan.

ADVERTISING

Și alte specializări se vor ocupa de pacienții Covid

Ea a adăugat că prin acest ordin de ministru creşte capacitatea de alocare a resursei umane prin dispersarea altor specialităţi medicale şi chirurgicale în îngrijirea pacienţilor COVID.

"Un alt aspect important se referă la îngrijirea pacienţilor psihiatrici pentru că am identificat în fiecare judeţ spaţii, secţii, spitale unde pacienţii cu afecţiuni psihiatrice să poată fi trataţi, cei cu infecţie COVID, pentru că a fost de multe ori o problemă în a găsi un loc adecvat pentru astfel de îngrijiri.

Şi un alt aspect important (...) este cel referitor la posibilitatea nou-născutului cu mamă infectată COVID de a rămâne împreună cu aceasta, bineînţeles respectând regulile de prevenţie", a afirmat Moldovan.

Ea a menţionat că această abordare dă mai multe drepturi spitalelor, care au fost consultate. Spitalele sunt împărţite pe trei niveluri.

"Spitalele identificate în prezent în acest ordin sunt în număr de 248, ele sunt stadializate pe cele trei niveluri (...) şi avem în prezent 64 de spitale de nivel 1, deci unde pacienţii cu infecţie COVID pot să fie îngrijiţi corespunzător", a mai spus Moldovan.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇