Medicul Gheorghiță, despre studiul Politico: România va atinge ținta de vaccinare de 70% în acest an, dacă primim dozele necesare

Medicul Gheorghiță, despre studiul Politico: România va atinge ținta de vaccinare de 70% în acest an, dacă primim dozele necesare

România va atinge în luna septembrie ținta de vaccinare de 70%, recomandată de Comisia Europeană, dacă va primi doze suficiente de vaccin, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva coronavirusului, într-o conferință de presă.

El a răspuns unei întrebări în legătură cu studiul realizat de Politico, potrivit căruia, dacă se menține viteza actuală de vaccinare, România va atinge ținta de 70% abia în decembrie 2022.

ADVERTISING

Medicul a precizat însă că aceste date nu sunt relevante, pentru că ritmul de imunizare este dinamic, iar accelerarea sa depinde de numărul de doze primite de fiecare țară.

”Studii au fost facute și în ianuarie, cand erau vaccinați mult mai puțini. Nu sunt relevante aceste date, ritmul e dinamic și va creste în funcție de numărul de doze disponibile”, a subliniat medicul Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce spune studiul Politico

Comisia Europeană dorește ca 70 la sută din populația adultă din UE să primească vaccinul antiCovid până la sfârșitul verii, dar dacă se menține ritmul actual de imunizare până la finalul lunii septembrie ar fi imunizată doar 15%.

Pentru ca obiectivul CE să fie atins, imunizarea oamenilor ar trebui să fie de 5 ori mai rapidă, comentează Politico.

Dacă se menține viteza actuală de vaccinare, România va atinge ținta de 70% abia în decembrie 2022. Iar pentru a ajunge la data limită, ar trebui să crească rata vaccinărilor zilnice de trei ori. Vestea bună este că ne aflăm pe locul 3 în clasamentul realizat de Politico.

ADVERTISING

Malta este pe locul doi: ar putea îndeplini obiectivul Comisiei Europene la timp în cazul în care și-ar dubla numărul de doze zilnice.

Pe primul loc este Marea Britanie, fiind inclusă în acest clasament, deși nu mai este membru al blocului european. A început să vaccineze populația cu câteva săptămâni mai devreme decât UE și urmează să imunizeze 83% dintre adulți până la sfârșitul verii, dacă își menține ritmul actual.

De cealaltă parte, la coada topului se află Bulgaria, care dacă își menține ritmul actual va reuși să vaccineze 70% din populație abia în 2040. Pentru a atinge obiectivul CE trebuie să își mărească viteza de vaccinare de 29 de ori.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇