Medicii povestesc cât de gravă e situația în spitalele Covid: Pe unii nici nu apucăm să-i vedem, fac stop cardiorespirator în curte. Facem apel la întreaga populație să vă vaccinați!

Medicii povestesc cât de gravă e situația în spitalele Covid: Pe unii nici nu apucăm să-i vedem, fac stop cardiorespirator în curte. Facem apel la întreaga populație să vă vaccinați!

Valul trei de Covid a lovit puternic România. În spitale ajung tot mai mulți oameni cu forme grave ale bolii sau care au nevoie de oxigen și personalul medical abia mai face față.

Jurnaliștii Digi24 au mers la Institutul Matei Balș din Capitală, pentru a vedea care e situația. Medicii și asistentele spun că aici ajung în jur de 200 de pacienți în fiecare zi, majoritatea nevaccinați, iar ceilalți imunizați doar cu prima doză. Însă cei care au primit prima doză fac față mai bine bolii.

”Dacă făceam vaccinul, probabil că scăpam de nenorocitul ăsta de virus, că tare rău este”, le-a spus jurnaliștilor o pacientă cu o mască de oxigen pe față.

ADVERTISING

Spitalul e supraaglomerat: Pacienții au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim

Medicii spun că foarte rar le-au ajuns în spital pacienți imunizați cu ambele doze.

”Este clar că am văzut un beneficiu în urma vaccinării, în special după cele două doze. Pacienții nevaccinați este clar că sunt mult mai mulți la camera de gardă. Cei vaccinați de obicei vin după prima doză, foarte rar am văzut după două doze și aceștia fac în general forme ușoare”, explică medicul Andra Maxim.

Chiar dacă e cel mai mare spital de boli infecțioase din țară, Balș a devenit supraaglomerat. Tratează cazurile grave, pe celelalte le transferă spre alte spitale.

ADVERTISING

”Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special. (…)

Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale.

Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim”, spune medicul Andra Maxim.

ADVERTISING

”Pe unii nici nu apucăm să-i vedem, fac stop cardiorespirator în curte”

O doctoriță tânără povestește situații îngrozitoare cu care se confruntă. Spune că unii pacienți care sunt aduși în stare gravă mor în ambulanțe, înainte să apuce să primească asistență medicală.

„Dacă un număr mai mare din populație s-ar vaccina, ar face anticorpi și ar rezista cumva la acest Covid. Urgența este plină și facem un apel la întreaga populație: să vă vaccinați, nu vă obligăm, dar până la urmă nu suntem nici noi oameni de fier, suntem tot oameni, ca și dumneavoastră.

Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, a povestit femeia.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇