Mai multe țări europene cer dozele nedorite de vaccin AstraZeneca din Danemarca

Mai multe țări europene cer dozele nedorite de vaccin AstraZeneca din Danemarca

Mai multe țări europene au transmis ca vor să ia dozele nedorite de vaccin AstraZeneca din Danemarca.

Anunțul vine după ce miercuri Danamerca a informat că renunță total la vaccinarea cu serul AstraZeneca din cauza suspiciunilor din ultima perioadă, despre legătura dintre acest ser și cheagurile de sânge, teorie confirmată de EMA.

Joi, și Institutul de Sănătate Publică din Norvegia a recomandat același lucru.

Acum, au apărut întrebări cu privire la ce se întâmplă cu dozele de vaccin alocate acestei țări de UE, Danemarca având în jur de 200.000, conform Euronews.

ADVERTISING

Joi, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Hans Kluge, a declarat că Danemarca are în vedere să dea dozele țărilor mai sărace.

"Am înțeles că Ministerul Afacerilor Externe din Danemarca este gata să împartă vaccinurile AstraZeneca cu țările mai sărace", a declarat Kluge.

Cu toate acestea, OMS a reiterat că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient” împotriva COVID-19 și că riscul de tromboză și cheaguri de sânge este „mult mai mare” dacă contractezi virusul.

Astfel, miercuri, ministrul ceh al Sănătății, Jan Hamacek, a scris pe Twitter că țara sa ar fi interesată de dozele rămase din Danemarca.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Căutăm vaccinuri în toată lumea, suntem dispuși să cumpărăm AstraZeneca din Danemarca", a spus Hamacek.

Și prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a declarat că ar fi dispuși să cumpere vaccinuri, iar apoi și Letonia și-a exprimat interesul. "Vom contacta Danemarca pentru a afla cum să aplicăm pentru aceste vaccinuri", a scris pe Twitter ministrul leton al Sănătății, Daniels Pavluts.

Iată ce se mai aude despre acest vaccin în restul lumii:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇