Există un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge la creier pentru pacienții care sunt infectați cu Sars-CoV-2 decât pentru cei care sunt vaccinați cu AstraZeneca.
Aceasta este concluzia unui studiu făcut de Oxford şi citat de Reuters. Mai exact, cercetarea arată că, în cazul pacienților care au trecut prin COVID, cheagurile de sânge pe creier apar în 39 de cazuri dintr-un milion.
Datele au fost comparate cu studiul Agenției Europene a Medicamentului privind vaccinul AstraZeneca, care a arătat că 5 persoane dintr-un milion dezvoltă cheaguri de sânge pe creier, după imunizarea cu acest ser.
”Riscul de tromboze venoase cerebrale este mult mai mare pentru pacienții COVID decât pentru cei vaccinați cu AstraZeneca”, a spus Maxime Taquet, de la departamentul de psihiatrie al Oxford.
Specialistul adaugă că rata de mortalitate în urma acestor tromboze este de 20%, atât după boală, cât și după vaccin.
”Concluziile acestui studiu subliniază încă o dată cât de îngrozitoare e această boală”, a spus și John Geddes, directorul Centrului de Cercetare Biomedicală de la Oxford.
Universitatea a precizat că echipa care a făcut studiul a lucrat independent de echipa implicată în dezvoltarea vaccinului împreună cu AstraZeneca.
Concluziile studiului sunt publicate în timp ce Europa ia tot mai multe precauții în ce privește vaccinarea cu AstraZeneca, iar încrederea cetățenilor în acest ser e tot mai scăzută.
Săptămâna aceasta, Danemarca a devenit prima țară din Europa care scoate vaccinul AstraZeneca din schema națională de vaccinare. La o zi distanță, autoritățile sanitare din Norvegia au îndemnat la același lucru, în timp ce în Germania rapelul celor de sub 60 de ani se va face cu Pfizer sau Moderna.
Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au precizat în acest caz că beneficiile vaccinului depășesc riscurile.
Între timp, România a dat liber la vaccinarea cu acest ser, chiar începând de azi, fără programare.