Iohannis cere restricţii mai dure pentru București şi vrea ca lumea să poată să meargă la biserică, de Paşte

Iohannis cere restricţii mai dure pentru București şi vrea ca lumea să poată să meargă la biserică, de Paşte

Președintele Klaus Iohannis a cerut, miercuri, ca pentru București să se ia măsuri suplimentare pentru că situația nu este deloc bună, dar a precizat că nu crede ca se impune carantina.

Situația este complicată. Au fost multe discuții. Cred că pentru București este nevoie de măsuri suplimentare, restricții suplimentare,

Sper că cei din Comitet să fie înțelepți și să înțeleagă acest lucru. Restricții sunt necesare acolo unde se formează aglomerații și e nevoie să fie reduse, în special în weekend. Probabil vor trebui să fie schimbate orele de deschidere pentru magazine și mall-uri, trebuie eliminate aglomerările. E interesul nostru, al tuturor. Dacă respectăm restrițiile, îi ajutăm pe cei din prima linie„, a declarat Iohannis.

ADVERTISING

Întrebat ce părere are despre carantinarea de weekend, șeful statului a cerut să nu se confunde restricțiile suplimentare și carantinarea.

"Să nu facem o confuzie între restricții suplimentare și carantinare. Nu cred că în această etapă carantinarea pentru București este o soluție, dar restricții suplimentare sunt necesare, pentru că nimeni nu își dorește să ajungem în situația de avarie, să nu mai putem gestiona valul acesta al treilea", a spus el.

ADVERTISING

Iohannis: Autorițățile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de la ATI pentru pacienții Covid

Președintele a menționat că în fiecare zi sunt foarte mulți români care se îmbolnăvesc.

"Din păcate, sunt și foarte mulți care ajung la ATI. Și acolo este problema cea mai mare, fiindcă numărul de locuri de ATI este limitat. S-a creat în ianuarie, februarie impresia că pandemia a trecut. O impresie, din păcate, greșită.

Autorițățile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de la ATI pentru pacienții Covid și suntem în această situație în care în fiecare zi se ajuge la limită", a continuat Iohannis.

ADVERTISING

Iohannis susține propunerea lui Cîmpeanu pentru contopirea vacanțelor

Referitor la școală, președintele a spus că și aici trebuie să se schimbe lucrurile.

"Știm deja că mulți copii învață online. Dacă numărul de pacienți crește, trebuie intervenit și aici. Cred că propunerea făcuta de ministrul Educației este una accepabila, să se contopească cele două vacanțe. Și în acest fel să eliminăm un factor semnificativ de răspândire a bolii.

Este complicat, este complicat pentru părinții care vor avea iarăși copiii acasă, dar niciun sacrificiu nu este prea mare pentru sănătatea copiilor nostri", a spus șeful statului.

Președintele nu dorește carantină la nivel național, pentru că situația diferă de la o zonă la alta.

"Vreau ca lumea să poată să meargă şi la biserică"

"Anul acesta sărbătorile sunt la o distanţă mare. Acum pe 4 aprilie catolicii, iar la începutul lui mai creștinii ortodocși.  Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă şi la biserică, se să întâlnescă în cerc restrâns, cu familia. Fără petreceri.

Nu-mi doresc să îngrădim aceeasul la biserică. Sunt sfintele sărbători de Paşti, oamenii vor să meargă la biserică şi trebuie să găsim soluţii ca să meargă la biserică”, a spus Iohannis. 

”Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după, nici acum"

Președintele a negat ideea că datele referitoare la pandemie au fost măsluite înainte de alegeri, referitor la discuțiile dintre Vlad Voiculescu și Violeta Alexandru, precizând că au fost formule de calcul diferite.

”Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul însă sunt diferite (...) Nu cred că aceste discuţii pe formulă opresc pandemia sau alină suferinţa unui pacient”, a spus el.

Întrebat dacă are vreun sfat pentru românii care vor să meargă la schi, având în vedere că avea și el o geacă specială în momentul discuției, Iohannis a precizat că nu este vreme chiar bună pentru schi, dar că dacă oamenii se duc, să evite aglomerația.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇