Primele 3 cazuri cu tulpini posibil rezistente la vaccin au fost confirmate în România. În total, sunt 1.128 de infecţii cu tulpini noi, dintre care 30 s-au dovedit fatale

Primele 3 cazuri cu tulpini posibil rezistente la vaccin au fost confirmate în România. În total, sunt 1.128 de infecţii cu tulpini noi, dintre care 30 s-au dovedit fatale

Trei cazuri ale mutației Covid E484K ce pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale au fost identificate în România.

Câte unul a fost descoperit la o infectare cu tulpina britanică, la una cu cea sud-africană și una cu cea braziliană, informează Institutul de Sănătate Publică.

Până la data de 2 mai 2021, au fost raportate 1.690 de secvențieri și au fost confirmate 1.128 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), precizează INSP.

ADVERTISING

Dintre acestea, 1.114 sunt cu varianta britanică (B.1.1.7), cinci cu cea sud-africană (B.1.351) și nouă cu cea braziliană (P.1).

INSP
Foto: INSP

Mutația E484K a fost depistată:

  • la unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7 (tulpina britanică), având județ de infectare Suceava,
  • la unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351 (tulpina sud-africană), având județ de infectare Ilfov,
  • la unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1 (tulpina braziliană), infectat în București.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7).

ADVERTISING

Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Până la data de 2 mai 2021 rata de confirmare cu VOC (variante care îngrijorează) a fost de 67%, mai spune INSP.

De asemenea, au fost înregistrate și comunicate la INSP 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 27 dintre persoanele infectate cu tulpina britanică (B.1.1.7) și trei cu tulpina braziliană (P.1)

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇