O dietă bogată în grăsimi sănătoase ne poate proteja de cancer, arată un studiu recent realizat la Universitatea din Georgia.
Oamenii de știință au conchis, în urma unei cercetări realizată pe peste 250.000 de persoane monitorizate timp de 10 ani, că acizii grași omega-3 și omega-6 ar putea ajuta la prevenirea unei varietăți de tipuri de cancer.
Conform studiului, suplimentele de ulei de pește ne pot păzi de nu mai puțin de 19 tipuri de cancer. Asta, pe lângă faptul că ajută la scăderea colesterolului și mențin creierul sănătos.
„Nivelurile mai ridicate de omega-3 și omega-6 au fost asociate cu rate mai scăzute de cancer”, a declarat Yuchen Zhang, autorul principal al studiului și doctorand în Colegiul de Sănătate Publică al universității menționate.
Participanții la studiu cu niveluri mai ridicate de omega-3 au avut rate mai scăzute de cancer de colon, stomac și plămâni, în plus față de rate mai scăzute ale altor tipuri de cancer al tractului digestiv, scrie Science Daily.
Nivelurile ridicate de omega-6 au condus la rate mai scăzute de 14 tipuri diferite de cancer, inclusiv creier, melanom malign, vezică urinară și altele.
Efectul protector al omega-6 a fost mai puternic la participanții mai tineri, în special la femei.
„Pentru femei, este o decizie ușoară: Mănâncă mai mult omega-3”, a declarat unul dintre cercetătorii implicați în studiu, conform unui raport publicat de International Journal of Cancer.
Cum anume luptă acești acizi grași cu cancerul deocamdată nu se știe, dar oamenii de știință bănuiesc că omega-3 și omega-6 ar putea ajuta la reglarea inflamației și a creșterii celulare în organism.
Specialiștii ne recomandă să introducem mai mult somon, nuci și semințe de in în regimul alimentar, nu doar pentru a ne micșora riscul de cancer, dar și pentru a ne menține creierul și inima sănătoase.