Primele semne de îngrijorare care pot indica un cancer mamar: 4 simptome importante

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
cancer-mamar-oct

Foto: Freepik

Cancerul de sân se poate manifesta în mod diferit pentru fiecare persoană în parte. Primele simptome pot fi foarte discrete și pot să treacă neobservate, de cele mai multe ori. Tocmai de aceea este important să știi care sunt semnele de care trebuie să ții cont și ce schimbări trebuie ținute sub observație.

Diferitele tipuri de cancer mamar pot să aibă simptome diferite. Din fericire, atunci când cancerul de sân este depistat în faze incipiente, șansele de vindecare sunt mari. Așa că fii atentă la orice schimbare care apare și vorbește întotdeauna cu medicul tău. Iată care sunt primele semne de îngrijorare pe care să le ai în vedere.

ADVERTISING

Noduli mamari

Nodulii mamari sunt, de regulă, principalul simptom al cancerului de sân. Atunci când ai un nodul care se simte foarte tare sau diferit de restul țesutului mamar, poate fi cazul să mergi la un control. Un nodul tare și cu margini neregulate poate să însemne cancer mamar.

Neoplasmul mamar apare atunci când celulele mamare cresc și se multiplică necontrolat până când se formează o tumoră. Aceasta începe de obicei ca un nodul. Sunt situații în care poate fi vorba de un nodul benign, sau necanceros, cunoscut și sub denumirea de fibroadenom mamar. Totuși, ai în vedere faptul că nodulii fac parte dintre primele simptome de cancer mamar. Mergi neapărat la medic pentru consult dacă aceștia apar.

ADVERTISING

Secreții mamelonare

Secrețiile mamelonare reprezintă un semn de îngrijorare atunci când apar fără să pui presiune pe mamelon, sunt prezente doar la un sân, au sânge sau aspect clar, galben sau verde. Uneori, aceste secreții mamelonare pot să fie cauzate și de alte probleme de sănătate. Poți afla cauza în urma unui consult medical.

În cazul în care ambii sâni sunt canceroși, secrețiile mamelonare pot sa apară la nivelul ambilor sâni. Dacă alăptezi, e normal să ai secreții de lapte. Totuși, dacă secrețiile își modifică aspectul, atunci trebuie să mergi la medic.

ADVERTISING

Schimbări ale pielii sânului

Din cauza modificărilor celulelor de la nivelul sânului, care apar în urma cancerului, pielea își poate schimba aspectul. Aceasta poate avea aspect de coajă de portocală sau poate fi foarte uscată și roșiatică în zona mamelonului și areolei, aproape ca o arsură solară. De asemenea, pielea sânului se poate îngroșa. Aceste modificări ale aspectului pielii sânului pot provoca și mâncărimi.

Descuamarea mamelonului poate fi asociat uneori cu un tip de cancer mamar foarte rar numit boala Paget a sânului. Pielea cu aspect de coajă de portocală poate fi cauzată de un tip de cancer foarte agresiv, numit cancer de sân inflamator.

Dureri ale sânului

Deși în stadiu incipient cancerul de sân nu produce durere, sunt cazuri în care durerile pot să apară. Acestea sunt resimțite ca o senzație de arsură sau sensibilitate crescută la atingere. Orice disconfort și durere la nivelul sânului trebuie investigată, mai ales dacă nu există cauze evidente.

Este important de menționat faptul că nodulii mamari nu sunt dureroși. Durerea resimțită din cauza cancerului mamar poate să apară în orice zonă a sânului. În plus, sânul afectat se poate inflama și își poate mări vizibil dimensiunea.

Schimbările la nivelul sânului pot să apară din diferite cauze. Un singur simptom nu înseamnă neapărat că ai cancer, însă este un semn de îngrijorare care ar trebui să te trimită la medic. Prevenția este esențială în cazul cancerului de sân, iar depistarea la timp a simptomelor crește șansele de vindecare.