Germania cere Comisiei Europene să înceapă de urgență negocierile cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V

Germania cere Comisiei Europene să înceapă de urgență negocierile cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V

Germania a cerut Comisiei Europene să urgenteze procedura de achiziție comuna, la nivelul statelor UE, a vaccinului rusesc Sputnik V.

Anunțul a fost făcut miercuri de un oficial german în timpul unei conferințe. Acesta a precizat că așteaptă ca întâi Comisia să testeze apele și să vadă ce țări din blocul comunitar ar fi interesate, informează Politico.

Astfel, se va putea ști care e numărul de doze pentru care UE să inițieze negocierile cu Rusia. După ce contractul va fi semnat, fiecare stat membru va putea să cumpere doze de Sputnik V în baza documentului.

ADVERTISING

La acest moment, vaccinul nu este avizat în UE. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit primele date din Rusia la începutul acestei luni. Emer Cooke, șeful EMA, a anunțat că experții Agenției se pregătesc să meargă în Rusia să inspecteze fabricile unde e produs vaccinul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, procedura este abia la început și nu este clar acum orizontul de timp în care ar putea obține aprobarea, însă Germania spune că negocierile de achiziție pot merge în paralel cu procesul de avizare.

Oficialul german a spus că se așteaptă ca demersul să fie politizat, având în vedere sancțiunile pe care UE le-a impus Rusiei, cele mai recente după otrăvirea și condamnarea opozantului Alexei Navalnîi.

ADVERTISING

De exemplu, premierul Lituaniei, Ingrida Šimonytė, a avertizat încă de luna trecută că ”Sputnik vine la pachet cu multă propagandă și intenții care nici măcar nu mai sunt ascunse de a diviza blocul comunitar”.

Pe de altă parte, state precum Ungaria și Slovacia deja au purtat propriile negocieri și au achiziționat doze de la Rusia, după ce au avizat vaccinul la nivel național, fără a mai aștepta decizia EMA.

Până acum, Comisia Europeană nu a comentat public solicitarea Germaniei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇