Rusia nu crede că vaccinul Sputnik V va fi aprobat curând în Europa: Sperăm că decizia va fi una pur ştiinţifică

Rusia nu crede că vaccinul Sputnik V va fi aprobat curând în Europa: Sperăm că decizia va fi una pur ştiinţifică

Fondul suveran rus (RDIF) a declarat că este puţin probabil ca vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 să primească aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) în viitorul apropiat.

EMA a iniţiat la începutul lunii martie evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V în vederea unei posibile autorizări, relatează sâmbătă dpa.

"Dacă este aprobat - probabil după luna iunie - am putea livra circa 100 de milioane de doze pentru 50 de milioane de persoane din UE în termen de trei, patru luni", a declarat directorul general al RDIF, Kirill Dmitriev, pentru ziarul Berliner Zeitung.

ADVERTISING

Rusia se aşteaptă ca după Ungaria şi alte state din Uniunea Europeană să aprobe utilizarea Sputnik V - indiferent de decizia luată de EMA.

Kirill Dmitriev a afirmat că Rusia ar putea livra vaccinuri unor astfel de ţări în aprilie.

"Aşteptăm acum o delegaţie EMA la mijlocul lunii aprilie şi sperăm că decizia asupra Sputnik V va fi una pur ştiinţifică, nu una politică", a mai spus el.

Critici acuză Rusia că foloseşte vaccinul pentru propagandă şi influenţă geopolitică, notează dpa.

Dmitriev, care conduce fondul responsabil pentru distribuţia internaţională a Sputnik V, a confirmat planurile de producere a vaccinului anti-COVID19 în Germania şi în alte ţări UE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vaccinul Sputnik V dezvoltat de Centrul Naţional de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleia din Rusia are o rată de eficacitate de 91% împotriva virusului, potrivit experţilor. Oamenii de ştiinţă spun că acest nivel de protecţie ar dura doi ani. 

Citeşte şi:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇