Unul dintre cele mai importante moduri de a-ți menține corpul sănătos este prin exerciții fizice – s-a demonstrat că ajută la prevenirea bolilor cronice, că prelungește viața, că întârzie demența, încetinește declinul cognitiv, acestea fiind doar unele dintre beneficii.
Cu toate acestea, orele de somn pot fi la fel de importante – cel puțin în ceea ce privește beneficiile exercițiilor fizice asupra creierului.
Într-un nou studiu care s-a întins pe 10 ani, cercetătorii au descoperit că persoanele cu o activitate intensă și frecventă, dar care nu dormeau suficient (mai puțin de șase ore pe noapte), nu aveau parte de beneficiile care ar fi trebuit în mod normal să apară în urma sportului.
Cercetătorii au monitorizat timp de peste 10 ani aproape 9.000 de adulți și au observat că persoanele care făceau sport regulat și care dormeau între șase și opt ore pe noapte aveau o funcție cognitivă mai bună, pe măsură ce îmbătrâneau, comparativ cu cele care nu dormeau suficient, scrie CNN.
În schimb, cele care, deși făceau mult sport, nu se odihneau suficient pierdeau din funcțiile cognitive similar cu cei care nu făceau sport deloc.
„Am fost surprinși de faptul că o activitate fizică regulată ar putea să nu fie întotdeauna suficientă pentru a contracara efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra sănătății cognitive”, au declarat autorii studiului.
Totuși, situația pare să se schimbe după 70 de ani, când exercițiile fizice protejează creierul chiar și în contextul unui somn de mai scurtă durată, au mai spus autorii studiului.