Momentul din zi când e bine să faci exerciţii fizice este diferit pentru bărbaţi şi femei

Momentul din zi când e bine să faci exerciţii fizice este diferit pentru bărbaţi şi femei

Exerciţiile fizice sunt bune oricând, dar momentul din zi în care se obţine cel mai bun rezultat poate fi diferit pentru femei şi bărbaţi, potrivit unui studiu american. Acesta a constatat că femeile ard mai multă grăsime corporală dimineaţa, în timp ce seara este mult mai bine pentru bărbaţi.

Studiul efectuat pe 30 de bărbaţi şi 26 de femei, toţi activi şi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani, a durat 12 săptămâni şi a monitorizat efectele unui program variat de fitness, care a inclus exerciţii de stretching, sprint, rezistenţă şi viteză.

ADVERTISING

Un grup a făcut exerciţii fizice timp de o oră înainte de 08:30, în timp ce celălalt grup a urmat aceleaşi activităţi seara, între 18:00 şi 20:00. Toţi participanţii au urmat un plan alimentar special conceput.

Cercetătorii au testat tensiunea arterială şi grăsimea corporală a tuturor participanţilor pe parcursul studiului, precum şi flexibilitatea, rezistenţa şi puterea aerobică la început şi la sfârşit, potrivit BBC.

Toţi cei care au luat parte la studiu şi-au îmbunătăţit starea generală de sănătate şi performanţa pe parcursul celor 12 săptămâni, indiferent de momentul în care au făcut exerciţii fizice.

ADVERTISING

„Cel mai bun moment pentru exerciţii fizice este cel mai bun moment în care le puteţi face şi le puteţi integra în program", spune dr. Paul Arcerio, autorul principal al studiului şi profesor de sănătate şi ştiinţe fiziologice umane la Skidmore College, statul New York.

Dar el sugerează că există "altceva care se întâmplă" şi care poate însemna că momentul ideal al zilei pentru a face exerciţii fizice este diferit pentru femei şi bărbaţi.

Pe baza rezultatelor, femeile interesate de reducerea grăsimii din jurul mijlocului şi de reducerea tensiunii arteriale ar trebui să urmărească să facă exerciţii fizice dimineaţa, spune dr. Arcerio.

ADVERTISING

Acest lucru este important deoarece grăsimea de pe burtă se înfăşoară în jurul organelor interne ale corpului şi poate fi periculoasă.

Cu toate acestea, el spune că femeile care încearcă să îmbunătăţească forţa musculară din partea superioară a corpului, precum şi starea de spirit generală şi consumul de alimente, ar trebui să facă exerciţii seara.

Bărbaţii din cadrul studiului au fost mai puţin sensibili la momentul din zi în care au făcut exerciţii fizice, îmbunătăţindu-şi forţa şi dimineaţa, şi seara.

Dar exerciţiile de seară s-au dovedit a fi "ideale pentru bărbaţii interesaţi de îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi a metabolismului, precum şi a bunăstării emoţionale", spune dr. Arcerio.

Îmbunătăţirea sănătăţii metabolice înseamnă reducerea riscului unor afecţiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral.

Nu este clar de ce răspunsurile bărbaţilor şi femeilor la momentul în care au făcut exerciţii fizice au fost atât de diferite, iar cercetătorii spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla mai multe.

Femeile ar putea arde mai multă grăsime corporală dimineaţa, deoarece este mai probabil ca ele să aibă exces de grăsime pe burtă. Ritmurile interne ale organismului pot fi, de asemenea, un factor.

Studiul, publicat în Frontiers in Physiology, a urmărit persoane cu o greutate normală, dar cercetătorii spun că programul ar putea funcţiona şi în cazul persoanelor supraponderale sau obeze. „Acestea au mai multe şanse de a observa beneficiile", crede dr. Arcerio.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇