Cum se răspândește coronavirusul prin aer, într-o cameră, un bar și o sală de clasă (Infografic)

Cum se răspândește coronavirusul prin aer, într-o cameră, un bar și o sală de clasă (Infografic)

După cum știm deja, riscul de infectare cu noul coronavirus este mai mare în spațiile închise, tocmai de aceea este și recomandat să purtăm măști de protecție în interior.

Acest risc poate fi diminuat dacă urmăm regulile menite să oprească răspândirea COVID-19.

Ziarul El Pais a făcut o analiză asupra modului în care se răspândește SARS-CoV-2 prin aerosoli într-o cameră, un bar/ restaurant și o sală de clasă.

Cameră

Scenariu: 6 oameni se strâng în casa cuiva, iar unul dintre ei este infectat.

Indiferent dacă se respectă distanța recomandată de specialiști, dacă cele șase persoane petrec patru ore împreună vorbind tare, fără a purta mască, într-o cameră neaerisită, cinci persoane se vor infecta.

ADVERTISING

Dacă în același context toate persoanele poartă masca, doar 4 riscă să se îmbolnăvească. Doar portul măștii nu este suficient pentru a te proteja de o posibilă infecție, dacă expunerea este prelungită (câteva ore, 4 în acest scenariu).

Ciudățenia ce contribuie la răspândirea COVID-19: Cei dragi nouă reprezintă principala amenințare. Soluția psihologilor

În fine, riscul de infectare scade semnificativ dacă toate persoanele care se întâlnesc poartă mască, păstrează distanța, petrec doar 2 ore împreună și stau într-o cameră aerisită.

De menționat este că aproximativ 31% din focarele de coronavirus înregistrate în Spania sunt cauzate de acest tip de adunare, în special în familie și între prieteni.

grafic-1
Foto: english.elpais.com

Bar sau restaurant

De asemenea, sunt importante și focarele de coronavirus care izbucnesc la evenimente private, care se desfășoară de multe ori în baruri sau restaurante.

ADVERTISING

Amintim că, în prezent, în România, organizarea evenimentelor private este interzisă la nivel național.

Motivul: aceste focare sunt cele mai ”explozive”, pentru că mulți oameni se pot infecta dacă doar un singur participant este bolnav.

Următorul scenariu se bazează pe două cazuri reale: 73 de oameni s-au infectat cu COVID-19 după o seară în club (Córdoba, Spania) și alte 12 persoane după ce au petrecut într-un bar din Vietnam.

Scenariu: un bar în care capacitatea a fost redusă la 50%. Sunt 15 clienți și 3 angajați. Geamurile sunt închise și nu există sistem de ventilație. Există un caz pozitiv.

Patronul unui restaurant a fost condamnat la închisoare, după ce 40 de clienți au luat coronavirus

ADVERTISING

În cel mai rău caz, 14 clienți se infectează cu noul coronavirus, după patru ore petrecute în restaurant. Dacă se poartă masca sanitară, riscul de infectare scade la 8 cazuri noi.

Dacă unitatea este și ventilată, deci dacă este folosit un aer condiționat, și timpul petrecut în interior este redus, doar trei persoane se vor infecta.

grafic-2
Foto: english.elpais.com

Sală de clasă

Școlile reprezintă doar 6% din focarele de coronavirus înregistrate de autoritățile sanitare din Spania. Transmiterea coronavirusului într-o sală de curs diferă foarte mult de cine este pacientul 0 – un profesor sau un elev.

Profesorii vorbesc mult mai mult decât elevii și ridică vocea pentru a fi auziți, ceea ce crește șansele de transmitere a SARS-CoV-2.

Scenariu: o clasă cu 24 de elevi și un profesor. Cel mai negru scenariu este cel în care cadrul didactic este bolnav de COVID-19, iar sala nu poate fi aerisită.

Dacă elevii stau două ore în clasă cu un profesor infectat, fără a lua măsuri, există riscul ca până la 12 elevi să se infecteze.

Dacă toată lumea poartă o mască sanitară, numărul elevilor care s-ar îmbolnăvi ar scădea la cinci.

În focare reale, s-a observat că orice elev poate contracta virusul - indiferent cât de aproape sau departe se află banca lui de catedră.

Dacă sala este aerisită în timpul lecției, fie cu aer curat, fie mecanic, iar cursul se termină după o oră – apoi sala este aerisită complet – atunci riscul scade semnificativ.

grafic-3
Foto: english.elpais.com

Calculele prezentate în cele trei scenarii diferite se bazează pe studii privind modul în care are loc transmiterea prin aerosoli, folosind focare reale care au fost analizate în detaliu de specialiști.

Citește și alte articole interesante:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇