Se prelungește starea de alertă și se interzic evenimentele private, indiferent dacă au loc în interior sau exterior. Unde se pot redeschide restaurantele și unde devine obligatorie masca în aer liber

Se prelungește starea de alertă și se interzic evenimentele private, indiferent dacă au loc în interior sau exterior. Unde se pot redeschide restaurantele și unde devine obligatorie masca în aer liber

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, după şedinţa Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), că s-a decis propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile.

De asemenea, șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că se propune interzicerea evenimentelor private – nunți, botezuri, etc. – indiferent dacă acestea au loc în interior sau în exterior.

”Se propune prelungirea stării de alertă”, a anunțat ministrul Tătaru marți seara, după ședința CNSU.

”Evenimentele private, nunți, botezuri, mese festive, în spațiile deschise și în spațiile închise sunt interzise pe plan național până observăm o scădere a numărului de cazuri”, a anunțat, la rândul său, Raed Arafat.

ADVERTISING

Șeful DSU a explicat că, în cadrul unor astfel de evenimente, oamenii nu mai respectă regulile de distanțare și nici nu poartă mască, în condițiile în care se așază la masă și trebuie să mănânce la restaurant.

Masca obligatorie

Raed Arafat a anunțat că se propune și introducerea obligativității măștii sanitare în spațiile publice, astfel:

”Măsurile sunt menite pentru a proteja oamenii și pentru a limita răspândirea. Propunem portul măștii să fie obligatoriu. Acolo unde incidența este sub 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale. Orice zonă aglomerată - masca e obligatorie.

ADVERTISING

Atunci când incidența depășește 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise. Deci la ieșirea din casă și până la revenirea acasă masca este obligatorie”, a punctat secretarul de stat.

Lista localităților unde masca sanitară este obligatorie în aer liber

Unde se pot redeschide restaurantele

Totodată, Arafat a enumerat și condițiile în care se pot redeschide restaurantele și în ce zone.

”Referitor la programul teatrelor, sălilor de cinema, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor.

Acolo unde incidența este sub 1,5 la mie, acestea vor funcționa cu capacitatea de 50%.

ADVERTISING

Atunci când incidența depășește 1,5 și este până în 3 la mie, acestea vor funcționa cu capacitate de 30%, dar cu program redus până la ora 23:00. Atunci când incidența depășește 3 la mie, activitatea restaurantelor etc. va fi sistată complet.

Fac o paranteză pentru hoteluri. La peste 3 la mie incidența, hotelurile vor putea servi doar persoanele care sunt cazate în hoteluri”, a explicat Raed Arafat.

Lista localităţilor din toată ţara unde s-au închis restaurantele

Șeful DSU a mai spus că în ce privește campania electorală se reduce numărul participanților astfel:

  • în interior - 20 de persoane
  • în exterior - 50 de persoane

Totodată, el a anunțat că toate persoanele care lucrează în centre de persoane în vârstă sau cu dizabilități vor fi testate pentru SARS-CoV-2 o dată pe săptămână.

La rândul său, ministrul Sănătății a precizat că a fost actualizată și lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantină la întoarcerea în România.

https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/videos/1214917632203610

Cifrele pandemiei

Autoritățile au anunțat, marți, 3.109 cazuri noi de COVID depistate după procesarea a 26.718 de teste.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 770 de persoane au fost reconfirmate.

Bilanțul total al pandemiei în România a ajuns astfel la 160.461 de îmbolnăviri în ţara noastră, iar 120.515 pacienți au fost declarați vindecați.

Un nou record a fost înregistrat la ATI: marți dimineață erau internați 651 de pacienți. În total, în spitalele COVID erau internate 9.399 de persoane.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 68 de noi decese, ceea ce urcă bilanțul total la 5.535 de morți.

Mai multe detalii aici - Avem iar peste 3.000 de cazuri noi de Covid. La Grupul de Comunicare Strategică, rata de infectare pe București este 2,69 la mie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇