Un dispozitiv portabil deja disponibil poate măsura cât de contaminate sunt încăperile cu noul coronavirus

Un dispozitiv portabil deja disponibil poate măsura cât de contaminate sunt încăperile cu noul coronavirus

Un dispozitiv portabil deja disponibil comercial poate fi folosit pentru a măsura concentraţia de particule de coronavirus dintr-o încăpere, conform unui studiu publicat în jurnalul  Physics of Fluids.

Dispozitivul este folosit în mod normal pentru măsurarea gradului de curăţenie din spitale şi spaţii industriale, fiind capabil să identifice particule microscopice de murdărie, iar acum un grup de cercetători de la Universitatea din Amsterdam a arătat că poate detecta şi stropi care conţin noul coronavirus, care nu pot fi văzuţi cu ochiul liber.

ADVERTISING

Astfel, aparatul poate fi folosit pentru a determina gradul de risc al unui spaţiu închis pentru răspândirea COVID-19, dar şi pentru a urmări impactul măsurilor luate pentru reducerea acestui risc, cum ar fi aerisirea.

Noul coronavirus se răspândeşte prin picăturile respiratorii eliminate în aer de o persoană infectată, inclusiv prin contactul cu suprafeţele pe care au ajuns aceste picături.

Cercetătorii au modificat un aparat numit Fluke 985 pentru a măsura concentraţia de particule de virus dintr-o încăpere, în urma testelor reieşind că spaţiile bine ventilate au o concentraţie de particule de 100 de ori mai scăzută în comparaţie cu spaţii de genul lifturilor şi al toaletelor publice.

ADVERTISING

Astfel de aparate pot fi folosite pentru a vedea cât de sigure sunt locuri ca săli de gimnastică, birouri sau mijloace de transport în comun, susţin cercetătorii.

În cadrul studiului a fost folosit un dispozitiv al cărui preţ depăşeşte 5.000 de dolari, dar se găsesc şi versiuni mai ieftine, care costa chiar şi numai 30 de dolari, care la rândul lor pot fi modificate pentru a detecta virusul, mai spun ei.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇