Trecerea bruscă de la perioada de post la mesele bogate de sărbători poate duce la probleme serioase de sănătate, de la tulburări digestive până la crize biliare, pancreatită sau dezechilibre metabolice, avertizează medicul specialist Andra Balcangiu – Stroescu, nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Medicul explică într-un interviu acordat News.ro că organismul este adaptat în timpul postului la alimente mai ușoare, iar reluarea consumului de proteine animale trebuie făcută gradual.
„Ar trebui ca în momentul în care reluăm alimentaţia în care este inclus şi produsul pe bază de proteină animală să facem o trecere treptată. Nu este recomandat să facem o trecere bruscă de la perioada postului la o perioadă încărcată de alimente grase, carne roşie, sosuri grele, această trecere bruscă ar putea să suprasolicite digestia.”
O astfel de schimbare alimentară poate provoca balonare, greață, colici biliare, constipație sau diaree, iar în cazul pacienților cu diabet pot apărea creșteri bruște ale glicemiei și ale tensiunii arteriale.
Specialistul atrage atenția că și alte categorii de pacienți trebuie să fie deosebit de atenți.
„Pacienţii cu hipertensiune, dacă includem în alimentaţie alimente bogate în sare, este posibil să înregistrăm creşteri ale presiunii arteriale. Totodată, pacientul cu boală cronică de rinichi este o altă categorie de pacient care ar trebui să aibă grijă la reluarea alimentaţiei”, explică medicul, precizând că în stadii avansate aportul de proteine trebuie strict controlat.
În privința combinațiilor alimentare, medicul avertizează că unele asocieri cresc semnificativ riscul problemelor digestive. „Ar trebui să evităm combinaţia între carnea grasă, prăjeala şi alcoolul sau să mâncăm sarmale bogate în grăsime împreună cu pâine albă, cartofi şi desert la aceeaşi masă.”
De asemenea, dulciurile consumate dimineața, pe stomacul gol, pot avea efecte negative. „Dacă ne începem ziua cu un produs cu o cantitate mare de zahăr, automat înregistrăm o creştere a valorilor glicemiei. Dulcele ar trebui să fie consumat în cantitate mică şi după ce au fost consumate alte alimente de bază.”
Medicul recomandă respectarea principiului „farfuriei corecte”, inclusiv de sărbători.
„Farfuria corectă ar trebui să cuprindă pe jumătate din ea legume, pe un sfert produse bogate în proteine şi pe un sfert carbohidraţi complecşi.”
Sunt de preferat carnea slabă, peștele, ouăle, lactatele cu conținut redus de grăsime și carbohidrații complecși, precum pâinea integrală sau cartofii copți.
Chiar și preparatele tradiționale pot fi adaptate. „Nu trebuie să renunţăm la sarmale, dar ar trebui să avem grijă. Se poate să consumăm sarmale din carne slabă, pui, curcan, fierte în apă cu suc de roşii.” De asemenea, maioneza poate fi înlocuită cu sosuri pe bază de iaurt.
Alcoolul este un alt factor major de risc. „Alcoolul poate irita mucoasa gastrică, poate favoriza deshidratarea şi, la pacientul cu diabet zaharat, poate duce la creşteri ale glicemiei sau la hipoglicemii întârziate.” Consumul excesiv, asociat cu mese bogate în grăsimi, poate declanșa pancreatită sau crize biliare.
În final, medicul subliniază importanța mișcării. „Chiar dacă este sărbătoare, activitatea fizică nu ar trebui exclusă. După fiecare masă am putea să facem mici plimbări, să dansăm şi să evităm mâncatul mult, în timp scurt, şi sedentarismul.”
Sfaturile specialiștilor vin în contextul în care, în fiecare an, unitățile de primiri urgențe se confruntă cu un val de pacienți ajunși la spital din cauza exceselor alimentare din perioada sărbătorilor.
