Covishield și Covaxin. Ce știm despre vaccinurile din India

Covishield și Covaxin. Ce știm despre vaccinurile din India

India are aprobate 2 vaccinuri împotriva Sars-Cov-2 – Covishield și Covaxin.

Covaxin, finanțat de guvernul indian, are o eficacitate de 81%, potrivit datelor preliminare din faza a treia a studiilor clinice, informează BBC. Covishield este vaccinul Oxford-AstraZeneca, produs în India în colaborare cu Serum Institute.

India este principal exportator pentru țările vecine și găzduiește producția a 60% din vaccinurile lumii.

Țara a lansat campania de vaccinare, cea mai mare din lume, în ianuarie. Până acum a imunizat 15 milioane de oameni, având prioritate angajații din sănătate. Planul guvernului este să vaccineze 300 de milioane de oameni până la finalul lui iulie, însă experții sunt sceptici, considerând că ritmul actual e destul de lent.

ADVERTISING

Covaxin

Scepticism au ridicat și cele două vaccinuri. Covaxin este produs de Bharat Biotech, o companie care există pe piață de 24 de ani și are în portofoliu 16 vaccinuri pe care le exportă în 123 de țări.

Însă faptul că autoritățile indiene au aprobat de urgență vaccinul în ianuarie, când încă era în desfășurare faza a treia, și nici măcar nu era cunoscută eficacitatea, a trezit scepticismul comunității științifice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii în domeniu au spus că nu înțeleg logica acestei decizii de a aproba ceva despre care nu există date definitive.

Bharat Biotech și-a apărat munca, arătând că în cele trei faze de testare au fost implicați 27.000 de subiecți. În plus, compania a arătat că legea permite autorizarea accelerată după faza doi, în cazul în care țara se confruntă cu o boală care amenință viețile cetățenilor. Și între timp a livrat și datele privind eficacitatea.

Covaxin folosește virus inactiv. Odată injectat, sistemul imunitar recunoaște virusul și produce anticorpi. Vaccinul se administrează în două doze, la patru săptămâni distanță. Poate fi păstrat la o temperatură între 2 și 8 grade Celsius.

ADVERTISING

Bharat Biotech spune că are în depozite 20 de milioane de doze de Covaxin și are în plan să producă 700 de milioane până la sfârșitul anului, în cele patru fabrici ale sale.

Covishield

Al doilea vaccin aprobat în India este cel al Oxford AstraZeneca, cunoscut în această țară ca Covishield.

E produs de Serum Institute, cel mai mare producator de vaccinuri din lume, care face peste 50 de milioane de doze lunar.

Vaccinul folosește o variantă slăbită a virusului gripal, care, odată înjectat, alertează sistemul imunitar să producă anticorpi și să atace orice infecție cu coronavirus.

Vaccinul e administrat în două doze, la 12 săptămâni distanță. Poate fi păstrat la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius, ceea ce-l face ușor de distribuit. Eficiența este de 90% după administraea ambelor doze.

Și în cazul acestuia autoritățile s-au grăbit să-l aprobe, fiind necesare teste suplimentare pentru a vedea care e răspunsul imun al indienilor. Experții Serum Institute spun că nu există niciun motiv să se creadă că nu funcționează la fel, având în vedere că testele clinice au inclus subiecți de toate vârstele și etniile.

Alte vaccinuri, în teste în India

În India mai sunt acum și alte vaccinuri în diverse faze de cercetare, atât produse de companii indiene, cât și rusești sau americane.

Anul trecut în iunie AstraZeneca a încheiat un acord cu Serum pentru a produce aici vaccinul la un preț mai mic, pentru a fi livrat în țările sărace. Până acum, India a exportat doar Covishield în țări precum Bhutan, Maldive, Bangladeș, Nepal, Myanmar sau Seychelles.

Pe lista vor fi incluse și Sri Lanka, Afganistan și Mauritius, după ce guvernele acestor țări vor aproba vaccinul, dar și Brazilia.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇