Ce trebuie sa știi despre operația de dezlipire de retină

Dezlipirea de retină implică, așa cum îi spune și denumirea, separarea retinei neurosenzoriale de epiteliul pigmentar subiacent. Unul dintre cele mai frecvente simptome acestei boli oculare este scăderea vederii periferice sau centrale, aceasta fiind de cele mai multe ori bruscă, descrisă ca apariția unui văl întunecat în câmpul vizual.

Tulburările vizuale nu sunt dureroase, apărând de cele mai multe ori sub forma unor pete luminoase.  Diagnosticul poate fi pus de medicul specialist prin examinarea fundului de ochi sau, în cazuri speciale, poate fi necesară o ecografie. Această problemă oftalmologică poate avea nevoie de tratament imediat, așa că rămâi cu noi pentru a afla mai multe despre operația de dezlipire de retină. 

ADVERTISING

Ce implică dezlipirea de retină?

Dezlipirea de retină este o boală oftalmologică rară, care provoacă probleme de vedere la un singur ochi. Această afecțiune este considerată urgență chirurgicală, fiind necesară intervenția chirurgicală în 24, maximum 48 de ore de la diagnosticare. În cazul în care nu este tratată la timp, dezlipirea de retină poate duce la orbire, iar cele mai afectate persoane de dezlipire de retină sunt persoanele diabetice sau cele care suferă de miopie, cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani. 

ADVERTISING

Printre factorii de risc care duc la apariția acestei boli, se numără: existența unei miopii, traumatismele oculare, degenerescența retiniană palisată, sau istoricul familial. Pentru că este o boală oculară complet nedureroasă, de simptomele dezlipirii de retină pacientul își poate da seama mai greu. Simptomele precoce ale acesteia pot include: percepția unor imagini întunecate sau neregulate, vederea încețoșată sau fulgerările de lumină. În cazul în care boala este accentuată, pacientul poate prezenta senzația de câmp vizual cenușiu sau poate percepe o perdea în câmpul său vizual. Acuitatea vizuală se poate pierde și, în unele cazuri, poate fi vorba despre o hemoragie vitroasă. 

ADVERTISING

Tratament dezlipire de retină 

Tratamentul dezlipirii de retină este unul complex și poate depinde de severitatea bolii. Una dintre cele mai eficiente metode de tratament constă în realizarea unei operatii dezlipire de retina. Pentru dezlipirea ușoară, chirurgia cu laser face posibilă reatașarea retinei și cauterizarea zonelor dezlipite. În cazurile mai grave, medicul specialist este supus provocării de a repara în mod manual retina. Pentru accesarea fundului de ochi, medicul trebuie să îndepărteze lichidul gelatinos din globul ocular, străpungând deschiderea pe partea laterală a ochiului, apoi înlocuiește corpul vitros cu un gel siliconic sau ulei. Pe drholhos.ro, vei găsi soluția ideală în vederea tratării acestei boli.