În contextul unei întregi generații de chefi care presară sare dintre cele mai fistichii feluri pe produse, ajungi să te și întrebi care e cea mai sănătoasă sare. Mai cu seamă că anumite branduri se laudă că au un conținut mai mare de minerale sau că sarea pe care o comercializează e mai puțin procesată. Pare logic ca versiunile premium sau ”sarea naturală” să fie alegeri sănătoase, mai bune decât banala sare de masă. Așa să stea lucrurile?
Sarea de mare, sarea roz sau alte tipuri de sare ”naturală” câștigă tot mai mult teren în bucătării, fiind asociate adesea cu un stil de viață sănătos. Dar ce spun experții?
Deși este promovată ca fiind mai sănătoasă datorită mineralelor și procesării reduse, sarea naturală precum cea roz de Himalaya, de exemplu, nu oferă beneficii nutriționale semnificative față de sarea obișnuită, avertizează nutriționiștii.
Sonia Pombo, nutriționist și coordonator de cercetare al organizației britanice Action on Salt, a declarat pentru The Guardian că aceste produse nu sunt cu adevărat mai bune pentru sănătate decât sarea de masă standard.
Potrivit acesteia, beneficiile promovate de producători sunt nejustificate. ”Cantitățile de magneziu sau potasiu din aceste tipuri de sare sunt atât de mici încât e ridicol să le considerăm surse serioase de micronutrienți. Dacă vrei minerale, mănâncă un fruct!”, spune specialistul.
În plus, toate tipurile de sare, fie rafinate, fie brute, au același efect asupra organismului când sunt consumate în exces: cresc tensiunea arterială și pot contribui la apariția cancerului gastric, osteoporozei și afecțiunilor renale.
Dacă chiar vrem să facem ceva pentru noi, pentru sănătatea noastră, atunci ar trebui să gătim mai des acasă, să micșorăm treptat cantitatea de sare din mâncare și să fim cu mare băgare de seamă la sarea ”ascunsă”, mai ales în pâine sau sosuri, declară nutriționistul.