Un studiu australian a identificat o legătură între sforăit și o tensiune arterială ridicată.
Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Flinders din Australia de Sud, persoanele care sforăie în mod regulat noaptea sunt mai predispuse să aibă o tensiune arterială ridicată și hipertensiune arterială oscilantă.
Studiul a constatat că 15% dintre cei peste 12.200 de subiecți au sforăit, în medie, mai mult de 20% din noapte, pe o perioadă de monitorizare de șase luni. De asemenea, cei care au sforăit cel mai mult au avut o tensiune arterială sistolică mai mare cu 3,8 mmHg și o tensiune arterială diastolică mai mare cu 4,5 mmHg decât subiecții care nu sforăiau.
Studiul echipei de la Flinders este primul care a folosit tehnologii de monitorizare la domiciliu de-a lungul mai multor nopți, pe o perioadă prelungită, pentru a investiga legătura dintre sforăit și hipertensiune.
Participanții la studiu au fost de vârstă mijlocie și 88% dintre ei erau bărbați.
”Pentru prima dată, putem spune în mod obiectiv că există o legătură semnificativă între sforăitul regulat pe timp de noapte și hipertensiunea arterială”, a declarat, într-un comunicat de presă, Bastien Lechat, unul dintre autorii cercetării.
”Am observat că la cei care sforăie în mod regulat riscul de a avea hipertensiune arterială oscilantă a fost aproape dublu. Acest risc aproape că s-a dublat din nou la persoanele care sforăiau în mod regulat și aveau apnee în somn față de cele care nu sforăiau în mod regulat”, a explicat și profesorul Danny Eckert, director al departamentului de sănătate a somnului de la Universitatea Flinders, și el implicat în studiu.
Sforăitul poate servi, de asemenea, ca un semn de avertizare timpurie a hipertensiunii arteriale, deoarece calitatea slabă a somnului din cauza sforăitului poate agrava riscul de hipertensiune arterială.
Hipertensiunea arterială este termenul medical pentru tensiunea arterială ridicată pe o perioadă lungă de timp. Aceasta poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi insuficiența cardiacă, AVC, boli de inimă sau boli de rinichi.